← Al het nieuws

Gezondheidsraad adviseert over meningokokken en maternale kinkhoest

, ,

Kort voor kerst publiceerde de Gezondheidsraad (GR) haar adviezen rond meningokokken- en kinkhoestvaccinatie. 2018 was een markant jaar voor het vaccinatiedossier. Een jaar waarin de vaccinatiegraad opnieuw daalde, de meningokokken en de griep om zich heen sloegen en de maatschappelijke discussie over het belang van vaccineren vol oplaaide. HollandBIO is blij met de grote aandacht voor vaccinatie. We maakten ons dag in, dag uit hard om de preventieve kracht van vaccinatie voor onze samenleving optimaal te benutten. Ook in 2019 zetten wij ons vol in om de met vaccins te boeken gezondheidswinst te verzilveren.

Meningokokken C en W vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma

In haar advies pleit de GR voor een structurele verankering van het meningokokken C en W vaccin in ons rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zij bevestigt hiermee de besluiten van het outbreak management team en het bestuurlijk afstemmingsoverleg in reactie op de meningokokken W uitbraak eerder in 2017 en 2018. Voor collectieve invoer van het meningokokken B vaccin vindt de GR de bewijslast rond de vaccineffectiviteit nog te summier. Zij raadt aan dit dossier over drie jaar opnieuw te beoordelen.

Eén prik minder voor baby’s van gevaccineerde moeders

Voor kinkhoest adviseert de GR een wijziging in het prikkenschema. Bij een succesvolle in- en uitvoer van de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, kunnen de meeste zuigelingen met een prik minder af, aldus de GR.

HollandBIO op de bres voor de beoordeling en inzet van nieuwe vaccins

HollandBIO kijkt uit naar de beleidsreactie op de adviezen van de GR. Staatssecretaris Blokhuis is aan zet. Wat HollandBIO betreft is het hele systeem van registratie tot beoordeling en inzet van nieuwe vaccins aan een daadkrachtige update toe. Ook in 2019 zetten wij ons daarom vol in om het momentum rond vaccinatie te verzilveren. Een breed gedragen position paper die oproept tot een gezamenlijke ambitie op het vlak van vaccins is een mooie eerste stap.

Ben je benieuwd naar de adviezen van de GR? Lees ze hier:

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2018/12/19/vaccinatie-tegen-meningokokken

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2018/12/18/maternale-kinkhoestvaccinatie