← Al het nieuws

Genetische modificatie redt sinaasappel en citroen

Een verwoestende bacterieziekte, citrusgreening, bedreigt de sinaasappel- en citroenbomen in de zuidelijke Amerikaanse Staten. Als gevolg van deze ziekte blijven de vruchten groen en rijpen ze niet af. Het gevolg is een decimering of zelfs verlies van de oogst. De duurzame oplossing? Genetische modificatie.

Op dit moment houden boeren de oogst op peil door het spuiten van grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van mens, dier en het milieu. De wetenschappers van de Universiteit van Florida bedachten een betere oplossing. Door genen van de zandraket in de citrusbomen te zetten, werden zij resistent tegen de gevreesde ziekte.

Het zal nog jaren duren voordat de weerbare sinaasappels en citroenen in de winkel liggen. Allereerst neemt het vermeerderen van de bomen en de productie van voldoende fruit een aantal jaren in beslag. Ook de wet- en regelgeving werkt belemmerend en vertragend. Tot slot is het de vraag of de consument aan genetisch gemodificeerde citrusfruit wil. HollandBIO gaat voor duurzaam, dus is die laatste vraag voor ons een no-brainer. Kom maar op met die sappige citrusvruchten!

Bron: Newsweek