← Al het nieuws

Genetisch gemodificeerde planten in de strijd tegen ‘verborgen honger’

Wereldwijd lijden meer dan twee miljard mensen, vooral in ontwikkelingslanden, aan een tekort aan micronutriënten. Genetisch gemodificeerde planten kunnen deel uitmaken van een duurzame oplossing voor deze ‘verborgen honger’. Bijvoorbeeld door gewassen te verrijken met hogere concentraties micronutriënten, ook wel biofortificatie genoemd. In Nature Communications gaat een internationaal team van wetenschappers in op de mogelijkheden.

In de afgelopen 20 jaar hebben internationale onderzoekcentra verschillende gebiofortificeerde gewassen ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn mais en zoete aardappel met verhoogde vitamine A-gehaltes, of rijst en tarwe met meer ijzer en zink. Verschillende van deze gewassen zijn al succesvol geïntroduceerd in bepaalde ontwikkelingslanden, mét bewezen positieve effecten op algemene voeding en gezondheid.

Tegelijkertijd is er ook nog veel werk te doen om ervoor te zorgen dat dit type gewassen het komende decennium kan bijdragen aan het terugdringen van ‘verborgen honger’. Zo geven de wetenschappers de aanbeveling mee dat iedereen, ook in ontwikkelingslanden, toegang zou moeten krijgen tot dit voedsel. Ook is het belangrijk dat de gewassen lokaal geteeld kunnen worden, alleen zijn de wet- en regelgeving daar nog niet altijd klaar voor en bestaat er de angst voor weerstand tegen genetisch gemodificeerde gewassen.

Lees voor het hele artikel in Nature Communications hier verder.