← Al het nieuws

Genetisch gemodificeerd voedsel en kweekvlees? Ja graag!

, ,

Wie wil er in de toekomst kweekvlees eten? En wie genetisch gemodificeerde aardappelen? Het publiek van de afgelopen KennisLink avond stemde unaniem JA.

Nemo KennisLink Live organiseerde vorige week dinsdag een zeer succesvolle discussieavond met als thema: Controle over ons voedsel. Centraal stond de vraag hoe ‘natuurlijk’ ons voedsel momenteel eigenlijk nog is en hoe ‘natuurlijk’ we het in de toekomst willen hebben. Na de informatieve én interactieve sessie met Floris van den Berg, Bert Lotz en Ira van Eelen, was iedereen het eens: het in vitro kweken van vlees en genetische modificatie zijn goede ontwikkelingen. Mits de toepassing goed en duidelijk is. Mooie bijval voor HollandBIO’s programma technologie voor een betere toekomst!

 

Alles voor duurzaamheid

Floris van den Berg is milieufilosoof aan de Universiteit Utrecht. Hij pleitte deze avond voor een veganistische levensstijl, omdat in zijn opinie de huidige vee industrie voor dierenleed en milieu schade zorgt. Ook riep hij op tot een ‘permacultuur’, een manier van leven waarbij werk, landbouw en energieopwekking dicht bij huis plaatsvinden. Nieuwe technologieën die bijdragen aan een duurzamer milieu verwelkomt Floris van harte: “Liever gentech-eten dan dierlijk eten.”

 

Super aardappelen

Bert Lotz van de Universiteit Wageningen ontwikkelt aardappelen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelschimmel Phytophthora infestans. Hij gebruikt daarbij moderne veredelingsmethoden om het veredelingsproces te versnellen. Zo is het mogelijk om met cisgenese genen die voor resistentie zorgen direct over te zetten in de huidige gangbare aardappelrassen. Met een methode als CRISPR kan het echter nog sneller. Met CRISPR zijn de resistentiegenen, die vaak wel aanwezig zijn maar ‘uit’ staan, weer aan te zetten. Helaas is er in Europa veel onduidelijkheid over de regulering van deze belangrijke veredelingstechnieken. En dat is zonde, voor consument én milieu. Om Phytophthora infestans te voorkomen zijn flinke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen nodig. En de schimmel is nog uiterst besmettelijk ook. Biologische boeren moeten hun akkers onmiddellijk afbranden zodra de schimmel er wordt aangetroffen. Niet bepaald duurzaam! De resistente aardappelen van Bert bieden dus een welkom alternatief.

 

Just (m)eat

Ira van Eelen vertelde deze avond dat het nu mogelijk is om vlees te kweken met een biopt ter grootte van een sesamzaadje. Ze droomt van een toekomst met restaurants waar je vlees kunt eten van het dier dat in de tuin vrolijk graast en van glazen fabrieken in de stad waar je kunt zien hoe je vlees groeit. Ira pleit ervoor dat de consument moet kunnen kiezen of ze vegetarisch, vlees van de slagerij, of kweekvlees willen eten.

 

Technologie voor een betere toekomst

HollandBIO voelt zich als een vis in het water bij deze positieve kijk op de toepassing van biotechnologie. Elke dag zetten wij ons in om technologische ontwikkelingen de ruimte te geven, zodat ze maximaal bij kunnen dragen aan een duurzame en gezonde toekomst. En dat gaat niet zomaar: wet- en regelgeving heeft moeite technologische ontwikkelingen bij te benen. De Nederlandse overheid werkt op dit moment aan de modernisering van het biotech beleid. Een uitgelezen moment om een integrale visie op duurzaamheid en gezondheid in te bedden in het biotech beleid. Naast die visie pleit HollandBIO voor balans tussen risico’s en kansen door implementatie van het innovatieprincipe en een best-of-class uitvoering.

 

Meer weten?

Lees ook het verslag van Nemo KennisLink of luister de radio opname.

Op 27 mei zendt Tegenlicht een documentaire uit over kweekvlees, waarin opnames van deze avond aan bod zullen komen.