← Al het nieuws

Geneesmiddel sneller van lab naar patiënt: eerste parallelle procedure CBG-ZIN afgerond

, ,

Goed nieuws! Rybelsus® (semaglutide tabletten) heeft als eerste geneesmiddel de pilot ‘Parallelle Procedures CBG-ZIN’ volledig doorlopen. Nederland is daarmee een van de eerste landen binnen de EU waarin het middel wordt vergoed. In de pilot wordt een werkwijze ontwikkeld voor meer parallelle processen voor registratie en vergoeding. Dat houdt in dat het vergoedingstraject al start terwijl het registratietraject nog niet is afgerond. Hierdoor is het geneesmiddel sneller toegankelijk voor de patiënt. Het sneller beschikbaar krijgen van innovatieve geneesmiddelen voor patiënten is een ambitie van de overheid, patiëntenorganisaties, behandelaren en de farmaceutische industrie.

HollandBIO is erg enthousiast over de pilot, die naadloos aansluit bij het HollandBIO programma Sneller & beter van lab naar patiënt. Binnen dit programma pleit HollandBIO voor oplossingen waarbij gezondheidswinst, innovatie én betaalbaarheid hand in hand gaan. Eén van die oplossingsrichtingen is een adaptief ecosysteem waarin registratie, vergoeding en toegang door maatwerk en samenwerking naadloos op elkaar aansluiten. De pilot is een mooie eerste stap om zo’n adaptief ecosysteem een stap dichterbij te brengen.

Wij zijn trots dat koploper Novo Nordisk zo flexibel inspeelde op deze mooie kans. We kijken uit naar de resultaten en ervaringen van de volgende kandidaten. Uiteraard hoopt HollandBIO dat de pilot in de nabije toekomst resulteert in een verbeterd proces van registratie en vergoeding, waarbij innovatieve geneesmiddelen significant sneller beschikbaar zijn voor Nederlandse patiënten.

Bronnen: