← Al het nieuws

Geld van Innovatiefonds NH voor ontwikkeling gentherapie SanaGen

SanaGen, een start-up gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000,- ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met deze financiering ontwikkelt het bedrijf gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen.

Gentherapie voor uiterst zeldzame ziekten wordt nauwelijks ontwikkeld en enkel tegen enorm hoge prijzen beschikbaar gesteld. Het doel van SanaGen is het ontwikkelen van een betaalbaar gentherapieplatform voor zeldzame bloedingsstoornissen. Het ontwikkelde platform heeft daarnaast veel bredere toepassingen zoals het behandelen van andere eiwitdeficiënties.

David Mosmuller, mede-oprichter en CEO van SanaGen B.V.: ”Met deze financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland kan SanaGen de proof of concept studies van ons gentherapieplatform voltooien. Het doel van deze vorm van gentherapie is patiënten te voorzien van functionele genen zodat het lichaam zelf weer het ontbrekende stollingseiwit gaat produceren en de patiënt geen verhoogde bloedingsneiging meer heeft. Deze behandeling resulteert mogelijk in levenslange genezing waar deze patiënten nu nog sterk afhankelijk zijn van meerdere intraveneuze infusies per week. Wereldwijd heeft daarnaast 75% van de patiënten met bloedingsstoornissen beperkt of geen toegang tot een effectieve behandeling. SanaGen heeft daarom als doel betaalbare gentherapie te ontwikkelen met de missie om zoveel mogelijk patiënten wereldwijd te kunnen behandelen.”

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “SanaGen ontwikkelt een erg interessant gentherapieplatform voor een patiëntengroep die geen toegang heeft tot dergelijke behandelingen. De missie van SanaGen voor een betaalbaar en wereldwijd beschikbaar platform is daarom heel belangrijk. SanaGen kan samen met de partners Sanquin en Het Nederlands Herseninstituut verdere ontwikkeling van dit gentherapieplatform bewerkstelligen.”

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of-Concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023. www.innovatiefondsnoordholland.nl

SanaGen B.V. is een start-up gevestigd in Amsterdam (Noord-Holland) die werkt aan de ontwikkeling van gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen. SanaGen richt zich op gentherapie die levenslange genezing voor meerdere ziekten mogelijk maakt. SanaGen focust zich daarnaast op transparantie van de kosten, op verlaging van de ontwikkelingskosten en op innovatieve businessmodellen om zoveel mogelijk patiënten in zowel ontwikkelde als in ontwikkelingslanden te bereiken. De ontwikkeling van gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen, ook wel bekend als het RBD-Cure project, wordt ontwikkeld met de steun van het Innovatiefonds Noord-Holland en is een samenwerkingsproject tussen SanaGen en de onderzoeksgroepen van Prof. dr. Jan Voorberg van Sanquin Research en Prof. dr. Joost Verhaagen van Het Nederlands Herseninstituut. Dit samenwerkingsproject wordt medegefinancierd door de PPS-toeslag vanuit de Topsector Life Sciences & Health. De Topsector Life Sciences & Health stimuleert innovatief onderzoek door publiek-private samenwerking (PPS) in de life sciences & health sector (financieel) te ondersteunen.

Bron: Innovatiefonds Noord-Holland (Persbericht)