← Al het nieuws

Geeft blanco cheque Europese biotech meer SPACe?

Life Sciences Partners (LSP) heeft vorige week aangekondigd dat zij de eerste Europese Biotech Special Purpose Acquisition Company (SPAC) naar beursgang aan de NASDAQ hebben gebracht. De SPAC, genaamd European Biotech Acquisition Corporation (EBAC), haalde $120 miljoen op en zal worden aangestuurd door ervaren biotech ondernemer Eduardo Bravo. HollandBIO geeft graag wat meer duiding bij een SPAC.

Wat is een SPAC?

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Een SPAC is een blancochequebedrijf; een omhulsel dat in eerste instantie als een beleggingsconstructie wordt gebruikt. In de eerste fase wordt er financiering opgehaald middels een beursgang. In de tweede fase gaat de SPAC op zoek naar een niet-beursgenoteerd bedrijf dat wil fuseren.

Lukt dat binnen de afgesproken tijd? Dan krijgen de aandeelhouders een belang in het bedrijf. Het bedrijf zelf krijgt dan een beursnotering. Lukt dat niet? Dan wordt de zoektocht stopgezet. Het geld vloeit terug naar de beleggers en de SPAC wordt opgeheven.

Nieuwe financieringstrend

SPACs bestaan al een langere tijd in de Verenigde Staten en zijn nu komen overwaaien naar Europa. De constructie wordt veel gebruikt voor snelgroeiende bedrijven die sneller en efficiënter een beursgang willen realiseren en een flinke financieringsronde willen ophalen als vliegwiel voor hun innovaties.

SPACs verlagen de drempel voor toetreding tot de markt en het ophalen van kapitaal, maar kunnen ook zorgen voor een te vroege beursgang. HollandBIO is dan ook benieuwd of deze financieringstrend in Europa zijn waarde gaat bewijzen. 

Lees verder: