← Al het nieuws

Gecultiveerd vlees – van cel tot bord

Altijd al willen weten welke route gecultiveerd vlees af moet leggen voordat het op ons bord ligt? Dan is dit artikel, recent verschenen in Nature Foods, echt iets voor jou. Naast een gedetailleerd recept voor het maken van gecultiveerd vlees, geven de auteurs ook inzicht in de regelgeving waar je aan moet voldoen om gecultiveerd vlees in het supermarkt te krijgen. Ook gaat het artikel in op de vraag hoe je de consument kunt verleiden om te kiezen voor gecultiveerd vlees. De weg van cel naar bord is lang, maar wel een met een meer duurzame en diervriendelijke samenleving als eindbestemming.

De ontwikkeling en productie van gecultiveerd vlees is een technologisch hoogstandje waar veel bij komt kijken. De weg van cel naar bord is dan ook niet eenvoudig. Zo moet je in Europa goedkeuring aanvragen vanuit de regelgeving voor nieuwe voedingsmiddelen, ook wel Novel Foods genoemd. Dat is een lang en kostbaar traject, zeker als je de situatie in Europa vergelijkt met andere delen van de wereld. De laatste stap om gecultiveerd vlees op het bord te krijgen, is ervoor zorgen dat  consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Daarvoor is complete en heldere informatie essentieel. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat hoe meer informatie de consument heeft, hoe meer ze geneigd is om ook daadwerkelijk voor gecultiveerd vlees te kiezen.

De route van cel naar bord voor gecultiveerd vlees mag dan lang zijn, tegelijkertijd is het wel een uitgelezen kans voor een meer duurzame en diervriendelijke landbouw. HollandBIO zet zich dan ook in om de weg voor koplopers als Meatable zo veel mogelijk te effenen. Want ook wij kunnen niet wachten tot gecultiveerd vlees op ons bord ligt.

Lees hier de artikelen: