← #nieuws

Galapagos heroriënteert pijplijn en stroomlijnt organisatie

Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) maakt haar niet-geauditeerde eerste kwartaalresultaten en de belangrijkste gebeurtenissen bekend. Deze resultaten zijn in detail beschreven in het eerste kwartaalverslag, beschikbaar op de Galapagos website, www.glpg.com.

“Afgelopen maanden hebben we een herijking van onze portfolio en ontwikkelingsplannen doorgevoerd naar een pijplijn met een meer gebalanceerd risicoprofiel. We blijven ons richten op nieuwe targets om de onvervulde medische behoeften bij ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen aan te pakken. Bovendien blijven we ons volledig inzetten voor de commercialisering van Jyseleca in Europa. We kijken de toekomst met hernieuwd vertrouwen tegemoet, en we hebben de volgende zaken besloten:

  • We heroriënteren de klinische pijplijn na een kritische evaluatie van risicoprofiel en omvang;
  • Deze heroriëntatie binnen onze pijplijn gaat leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing in de organisatie; en
  • We hebben ons business development-team de opdracht gegeven om een transformatieve opportuniteit te identificeren en te realiseren.

We zijn ervan overtuigd dat onze sterke kaspositie, deskundige teams en uitstekende research ons een sterke basis geven voor toekomstige groei,” verklaarde Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

Heroriëntatie van pijplijn
Bij de evaluatie heeft Galapagos zich als doel gesteld om het globale risicoprofiel van de klinische pijplijn te beperken en aan te passen. Als gevolg hiervan geven we prioriteit aan assets die volgens ons een verhoogde kans op klinisch succes hebben in onze belangrijkste therapeutische gebieden. We hebben de volgende beslissingen genomen:

  • We zijn ons belangrijkste Toledo-programma ‘3970, een SIK2/3-remmer, aan het evalueren in vijf proof-of-concept-studies in verschillende indicaties. Afhankelijk van de resultaten van de studies, willen we onze ontwikkelingsplannen verder uitrollen in de tweede helft van dit jaar;
  • Wij hebben een bijkomende molecule uit ons Toledo-programma, SIK2/3-remmer ‘4876, geselecteerd als kandidaat om deze sneller van preklinische fase naar klinische fase te brengen;
  • We verwachten verder te gaan met onze TYK2-remmer ‘3667 naar fase 2b;
  • We hebben chitinaseremmer ‘4617 geselecteerd om door te gaan naar fase 2 in IPF en beslisten de ontwikkeling van ons andere IPF-molecuul ‘1205 te stoppen;
  • Aangezien stofwisselingsziekten geen geprioriteerd therapeutisch gebied is, hebben we het werk aan ‘4059 bij stofwisselingsziekten stopgezet;
  • We hebben het onderzoek in vroege stadia in stofwisselingsziekten en osteoartritis (OA) stopgezet; en
  • We hebben ons stage-gating proces voor het ontwikkelen van moleculen grondig geëvalueerd en gefinetuned.

Commerciële voortgang
We liggen goed op schema met de lancering van filgotinib in Europa. De overgang van de commerciële en medische teams van Gilead in Duitsland, het VK, Spanje en Italië is succesvol afgerond in het eerste kwartaal. Alles staat klaar om ook de laatste transities van Gilead naar ons te voltooien voor het einde van het jaar. Tijdens het eerste kwartaal werd er voortgang geboekt in toegangs- en terugbetalingsonderhandelingen voor filgotinib in RA en recent heeft Gilead de goedkeuringsaanvraag in Japan ingediend voor de behandeling van colitis ulcerosa (UC). We voelen ons gesterkt door de uitkomst van het primaire eindpunt van de MANTA/RAy-studies naar spermaparameters en wachten nu op het advies van de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) bij CU.

Bart Filius, President en COO, voegde hieraan toe: “We hebben beslist bepaalde studies stop te zetten en opportuniteiten geïdentificeerd om de operationele kosten te verminderen, en dit voor een totale potentiële besparing van €150 miljoen op jaarbasis. Ongeveer de helft hiervan zal gerealiseerd worden in 2021, met als resultaat een te verwachten cash burni in 2021 van €580 miljoen tot €620 miljoen. We werken aan een aangepaste en geheroriënteerde versie van Galapagos, op weg naar een succesvol eerste commercieel product, nieuwe R&D-mogelijkheden, een aanzienlijke stroom klinisch nieuws en een langere cash runway voor validatie van onze vroege assets.”

Bron: Galapagos (Persbericht)