← Al het nieuws

Fondsen en bedrijven steken geld in studie naar afweersysteem

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), met onder meer KWF Kankerbestrijding en ReumaNederland, trekken samen met Topsector Life Sciences & Health en het bedrijfsleven 15 miljoen euro uit voor veelbelovende immunologische onderzoeken. Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte-overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem, die de werking van het menselijke afweersysteem verder moeten ontrafelen.

Het doel van de onderzoeken is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. In het geval van auto-immuunziekten zoals reuma en diabetes reageert het afweersysteem bijvoorbeeld te sterk en in het geval van kanker juist onvoldoende. Ondanks enorme vooruitgang in de behandeling van deze aandoeningen is er lang niet voor alle patiënten zicht op genezing.

“Met onze onderzoeken kunnen we echt een verschil maken voor de toekomstige generatie”, zegt Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC, projectleider van een van de onderzoeken. “Patiënten overlijden nu aan de ziekte, of de gevolgen hiervan, de bijwerkingen van de therapie of houden een chronische ziekte over waarbij ze afhankelijk zijn van zware medicijnen. Dit heeft een enorme impact op de wijze waarop mensen hun leven kunnen inrichten.”

Duurzame samenwerking

Belangrijk criterium bij de toekenning van het onderzoeksgeld was een duurzame samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en gezondheidsfondsen. “We hebben nu de top van de Nederlandse immunologie verzameld die aan deze belangrijke opdracht gaan werken. Samen kunnen we sneller tot een beter resultaat komen en patiënten met deze nare aandoeningen een hoopvollere toekomst bieden”, aldus Emiel Rolink, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen.

Bron: skipr