← Al het nieuws

FAST(er Better): #GoBruno

, , ,

Minister Bruins voor Medische Zorg stuurde op 20 februari een brief naar de Kamer over FAST: een nationaal platform ter stimulering van therapieontwikkeling. Een feest der herkenning voor de groeiende groep supporters van HollandBIO’s programma Sneller en beter van lab naar patiënt. Go Bruno!

Het ontwikkeltraject van geneesmiddelen duurt lang, is risicovol en kostbaar. Dat staat onze ambitie om elke patiënt van een effectieve behandeling te voorzien in de weg. Het moet sneller, en het moet beter. HollandBIO is ervan overtuigd dat we in moeten zetten op oplossingen die het pad van lab naar patiënt effenen. Dit zijn de oplossingen waarbij gezondheid, betaalbaarheid en innovatie hand in hand gaan. En gelukkig denken steeds meer partijen er net zo over.

Zelfs het ministerie van VWS, dat toch lange tijd enkel betaalbaarheid predikte, lijkt tot inkeer te komen. Zo stuurde minister Bruins de contouren van het nationaal platform ter stimulering van therapieontwikkeling, FAST, naar de Kamer, begeleid door een ronkende brief.

In het alomvattende plan zien we een hele trits knelpunten en oplossingen uit HollandBIO’s programma Sneller en beter van lab naar patiënt terug. Zo heeft FAST aandacht voor regulatoire innovatie om te komen tot naadloze aansluiting tussen registratie, vergoeding en beschikbaarheid van nieuwe therapieën, dient het alternatieve financieringsmodellen te stimuleren én de marsroute van de koplopers op weg naar personalised medicine te effenen, zoals weesgeneesmiddelen, gen- en celtherapieën en slimme meetmethoden.

Minister Bruins heeft er vertrouwen in dat FAST zal bijdragen aan een bloeiend LSH-ecosysteem in Nederland, waarin innovatieve therapieën worden ontwikkeld, waarmee economische groei wordt gerealiseerd en het onderzoeksklimaat aan de kennisinstellingen gestimuleerd. Hij spreekt zelfs van Nederland als gidsland. En dat hij in zijn brief maar liefst 14 keer het woord betaalbaarheid in de mond neemt, compenseert hij ruimschoots door 21 keer innovatie. Way to go, Bruno!