← Al het nieuws

Europese steun voor nieuwe genomische technieken groeit

, ,

Vorige week zijn de liberale partijen in het Europees Parlement, verenigd binnen Renew Europe, het eens geworden over een gezamenlijk, positief standpunt rondom nieuwe genomische technieken zoals CRISPR-Cas. Renew Europe is de derde partij in het Europees Parlement en nu zij zich achter het gebruik van gentechniek voor veredeling scharen, lijkt een meerderheid voor modernisering van de wet- en regelgeving in het Europees Parlement een stuk dichterbij te komen.

De voorzitter van de werkgroep die tot het gezamenlijke standpunt kwam, is VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Met de steun die onder zijn voorzitterschap binnen de werkgroep ontstond vanuit de gehele fractie, behoort nu een nieuw wetsvoorstel voor nieuwe veredelingstechnieken, waarschijnlijk begin 2023, tot de mogelijkheden.

Daarnaast stemmen recente ontwikkelingen bij onze invloedrijke oosterburen HollandBIO ook voorzichtig positief. De nieuw gevormde stoplichtcoalitie van SPD, De Groenen en FDP adresseert de potentie van biotechnologie in brede zin voor duurzaamheid en gezondheid. Met een innovatief regeerakkoord wil Duitsland een biotech koploper worden. En ondanks dat de partijen nieuwe genomische technieken niet letterlijk noemen in het akkoord, komt bijvoorbeeld wel de intentie naar voren om klimaatresistente gewassen te veredelen.

Ook vanuit de Europese Commissie voegen prominente namen als Frans Timmermans en Stella Kyriakides zich bij de groeiende lijst van medestanders die de potentie zien van nieuwe genomische technieken en de bijdragen van innovaties hieruit aan bijvoorbeeld de EU Green Deal. Met daarbij een positief gemutst Frankrijk als voorzitter van de EU in de eerste helft van volgend jaar zitten wij er vanuit HollandBIO helemaal klaar voor om door te pakken! 

https://www.reneweuropegroup.eu/policies/2021-12-08/new-genomic-techniques

https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2021/11/24/Koalitionsvertrag-2021-2025.pdf