← #nieuws

Europese primeur voor Nederland: proeverijen met producten uit innovatieve fermentatie toegestaan 

,

Nederland is het eerste land in de Europese Unie dat proeverijen van producten uit innovatieve fermentatie mogelijk gaat maken. Dat goede nieuws brachten staatssecretaris Rummenie van LVVN en staatssecretaris Tielen van VWS op maandag 24 november naar buiten. Hollandbio, de belangenvereniging van de Nederlandse biotech, is nauw betrokken geweest bij dit traject en blij met de uitkomsten. Nadat we in 2024 al de primeur hadden met proeverijen voor gecultiveerd vlees, versterkt Nederland met deze stap opnieuw zijn positie als wereldwijd koploper op landbouw- en voedselinnovatie.

In oktober 2024 kregen Tweede Kamerleden Wim Meulenkamp (VVD) en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) bijna unanieme steun in de Kamer voor hun motie die het kabinet verzocht zo snel mogelijk in overleg te treden met Nederlandse biotechbedrijven om proeverijen met producten voortkomend uit innovatieve fermentatie onder gecontroleerde en veilige omstandigheden mogelijk te maken. Met de publicatie van Kamerbrief vandaag geeft het demissionaire kabinet uitvoering aan deze motie. Innovatieve fermentatie houdt in dat je micro-organismen gebruikt om een bepaald product of ingrediënt te maken. Biotechbedrijven die hiermee werken maken bijvoorbeeld kaas of eiwitten zonder dat daar koeien voor nodig zijn of voedselproducten met palmolie zonder de noodzaak voor palmolieplantages. 

Annemiek Verkamman, directeur bij hollandbio over deze Europese primeur: “Dit is ontzettend goed nieuws voor Nederland. Toepassingen uit innovatieve fermentatie kunnen een cruciale bijdrage leveren aan het voorzien in de groeiende wereldwijde vraag naar eiwit, het terugdringen van onze klimaatimpact en het verminderen van dierenleed. Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, versterken we de voortrekkersrol die Nederland al decennialang heeft op landbouw- en voedselinnovatie, zowel in Europa als daarbuiten.” 

Code of Practice als basis voor proeverijen 

De basis voor het organiseren van proeverijen uit innovatieve fermentatie bestaat uit de ‘Code of Practice’. Dit document is opgesteld door de ministeries van LVVN en VWS, in samenwerking met inhoudelijke experts, hollandbio, Axon Lawyers, Cellulaire Agricultuur Nederland en een groep innovatieve fermentatiebedrijven bestaande uit Farmless, NoPalm Ingredients, The Protein Brewery, Those Vegan Cowboys en Vivici. De ‘Code of Practice’ beschrijft het proces, de gegevens en de voorwaarden waaronder bedrijven proeverijen veilig en verantwoord mogen organiseren. Een commissie van onafhankelijke experts binnen het Nationaal Groeifondsprogramma Cellulaire Agricultuur Nederland beoordeelt aanvragen voor proeverijen voordat deze plaatsvinden. 

Normaal gesproken mogen consumentenproducten pas proeven nadat zij een Europese goedkeuring hebben gekregen. Dat bemoeilijkt het testen en verbeteren van smaak, textuur en andere elementen van voedselinnovaties. Deze proeverijen maken het mogelijk om nieuwe producten op een verantwoorde en veilige manier te laten proeven door afgebakende groepen Nederlandse consumenten die dat willen.  

De proeverijen voor producten uit innovatieve fermentatie voorzien, net als die voor gecultiveerd vlees en vis, in een grote behoefte. Het betekent dat we consumenten deze producten kunnen laten proeven en ervaren, en ze met hun feedback nog beter kunnen maken in opmaat naar Europese goedkeuring en marktintroductie. Zo zorgen we voor de lekkerste producten en maken we die bereikbaar voor iedereen, zonder nadelige gevolgen voor mensen, dieren of onze planeet. Met deze ontwikkeling komt dat doel dichterbij. We bedanken de ministeries voor de constructieve samenwerking en kijken uit naar het moment dat de eerste Nederlanders deelnemen aan een proeverij!”, aldus Verkamman.