Europeanen steeds positiever tegenover genetische modificatie
Een steeds kleiner deel van de Europeanen maakt zich zorgen over het gebruik van genetische modificatie in de landbouw (19%) en genetische gemodificeerde ingrediënten in voedsel (27%). Dat blijkt uit een recente studie waarin de resultaten van de Eurobarometers, regelmatige opiniepeilingen onder Europese burgers, van de afgelopen 20 jaar naast elkaar zijn gelegd.
Ondanks de sterk afnemende zorgen in de afgelopen decennia blijft Europa ver achter met het telen van genetisch gemodificeerde gewassen en het uitvoeren van veldproeven, terwijl in de rest van de wereld het areaal aan genetisch gemodificeerde geteelde gewassen explosief is gegroeid met een factor 113. De opkomst van moderne veredelingsmethoden die aanpassingen binnen het soorteigen DNA mogelijk maken, valt ook beter bij Europese burgers dan toepassingen die met klassieke genetische modificatietechnieken tot stand komen. De positievere houding van Europeanen over genetische modificatie vormt een steun in de rug voor wetenschappers, overheden, bedrijven en burgers die zich inzetten voor modernisering van de verouderde wetgeving in Europa op dit vlak. Op die manier kunnen we meer vaart zetten achter een duurzamere en gezondere landbouw en voedselproductie.
Bron: ISAAA (nieuwsbericht)