← Al het nieuws

Europa in actie voor vaccinatie

, ,

De Europese Commissie (EC) is de toename van het aantal infectieziekten in Europa beu. Met de publicatie van een ambitieuze roadmap maakt de Commissie wereldkundig hoe zij de aankomende jaren de strijd tegen vaccineerbare aandoeningen aanbindt. Een fijne steun in de rug voor Staatssecretaris Blokhuis, die al eerder in een Kamerbrief aankondigde werk te maken van vaccineren.

De roadmap vormt de praktische uitwerking van de vorig jaar unaniem ingestemde Council Recommendation, waarmee de EC en lidstaten zich committeerden tot een versterkte samenwerking rond vaccineerbare aandoeningen. In elk geval tot 2022 zetten deze partijen zich in voor een indrukwekkende en diverse lijst aan actiepunten, waaronder:

  • Verbeterde informatiesystemen;
  • Verbeterde communicatie;
  • Een overzicht van de verschillende kaders en criteria bij de besluitvorming over vaccinbeleid;
  • Een pilot voor technische samenwerking tussen “Gezondheidsraden” uit verschillende EU-landen;
  • Meer gelijkgetrokken vaccinatieschema’s voor de meeste gebruikte vaccins in de EU;
  • Eén Europese vaccinatiekaart/paspoort;
  • Eén agenda met R&D prioriteiten.

Een optimale inzet van vaccins, HollandBIO’s ultieme doel, lijkt met zoveel actiebereidheid op Europees en nationaal niveau binnen handbereik. Toch laten we op het moment in Nederland nog veel vaccins en gezondheidswinst op de plank liggen. In de position paper “nog verder met vaccineren” doen wij een vijftal aanbevelingen voor een meer proactief en anticiperend vaccinbeleid. Als we dan toch de handen uit de mouwen steken, kunnen we het maar beter goed doen. Op naar een hogere vaccinatiebereidheid en nog meer met vaccinatie verzilverde gezondheidswinst, ons hele leven lang: lange leve de vaccinatie!