← Al het nieuws

Elektrische neus kijkt verder dan neus van patiënt lang is

, , ,

Slimme meetmethoden maken het steeds vaker mogelijk elke patiënt de juiste én beste behandeling op het juiste moment te bieden. Een schoolvoorbeeld van zo’n technologische ontwikkeling kwam onlangs voorbij in de nieuwsberichten van het Antonie van Leeuwenhoek: een elektrische neus die eenvoudig kan voorspellen of een longkankerpatiënt baat heeft bij kostbare immuuntherapie. Door verschillende stoffen in de uitgeademde lucht van een patiënt te meten, kan een persoonlijk geurprofiel worden vastgesteld. Patiënten bij wie immuuntherapie niet werkt, bleken een over specifiek geurprofiel te beschikken. Hoogleraar longziekten Michel van den Heuvel (RadboudUMC): “Het is een uitstekend voorbeeld van precision medicine, waarbij de behandeling helemaal op de individuele patiënt is gericht. We gebruiken de moleculaire vingerafdruk van de uitademingsgassen om een essentieel kenmerk van de tumor vast te stellen en op basis daarvan wel of geen immuuntherapie te starten. De adem kan belangrijk worden voor de diagnostiek, niet alleen in de oncologie maar ook daarbuiten.”

Bij HollandBIO maken we werk van  oplossingen die het pad van lab naar patiënt effenen en waarbij gezondheidswinst, betaalbaarheid en innovatie hand in hand gaan. Slimmer meten is wat ons betreft één van die oplossingen. De snelle ontwikkelingen van technologie om biologische processen in kaart te brengen en in silico of in vitro na te bootsen, plus de brede inzet van verschillende ‘omics’-technologieën bieden immers een enorme potentie om zowel therapieontwikkeling als -toediening flink te versnellen en verbeteren.

Als het aan HollandBIO ligt, wordt Nederland toonaangevend in het implementeren van dit soort hoogtechnologische “slimmer meten” oplossingen. Innovaties stuiten echter vaak op barrières, waardoor de potentie van slimme meetmethoden nog onvoldoende wordt benut. Recent is HollandBIO daarom gestart met een reeks interviews waarin we inventariseren welke technologieën en producten in ontwikkeling of al beschikbaar zijn binnen onze achterban, en tegen welke knelpunten men aanloopt. Om vervolgens werk te maken van oplossingen die deze innovaties optimaal tot hun recht laat komen! Meer weten over ons “Slimmer meten” project? Neem contact op met HollandBIO’s Marit.

Bron: https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2019/elektronische-neus-kan-eenvoudig-voorspellen-of-longkankerpati%C3%ABnt-baat-heeft-bij-dure-immuuntherapie/