EFSA-doorlooptijden blijven bottleneck voor voedselinnovatie
Een nieuwe studie in npj Science of Food bevestigt wat veel biotech pioniers al wisten: het duurt lang voordat EFSA een novel food-dossier beoordeelt. Gemiddeld gezien duurt het 2,5 jaar, met uitschieters tot wel zes jaar. En dat terwijl de Europese wetgeving een termijn van negen maanden voorschrijft. Gelukkig laten voedselkoplopers van zich horen: uit de recente publieke consultatie over EFSA’s prestaties blijkt dat slechts 10% van de industrievertegenwoordigers de doorlooptijden van wetenschappelijk advies bij goedkeuringsdossiers acceptabel vindt. Vooral mkb’ers geven aan te kampen met disproportionele lasten en trage communicatie. Wij hopen dat de Europese Commissie deze signalen serieus neemt, zowel voor de concurrentiekracht van Europa als de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Want, zoals experts ook al waarschuwen: “Zonder efficiëntere procedures blijven veilige, innovatieve producten onnodig lang buiten bereik van de consument.”