← Al het nieuws

Eerste vijf projecten van het groeifonds goedgekeurd

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet de eerste goedgekeurde projecten aan voor het groeifonds. Vijf projecten zijn geselecteerd die onderzoek en innovatie versterken. Er wordt voor deze projecten in totaal €1,35 miljard gereserveerd van de in totaal €20 miljard die voor het groeifonds beschikbaar is.

Het kabinet trekt met het groeifonds tussen 2021 en 2026 in totaal €20 miljard uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Het geld uit het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor kennisontwikkeling, infrastructuur en innovatie.

Van de in totaal 15 ingediende voorstellen zijn er vijf (gedeeltelijk) gehonoreerd. Al deze voorstellen vallen onder de innovatietak van het fonds. Het voorstel over quantum computing en het opschalen van waterstof en groene elektronen in industrie souperen het grootste deel van de €1,35 miljard op; tezamen krijgen deze voorstellen de komende jaren ruim €950 miljoen. Daarnaast zijn ook de voorstellen over regeneratieve geneeskunde (RegMed XB, €56 miljoen), data-infrastructuur in de gezondheidszorg (Health RI, €69 miljoen) en een investeringsprogramma voor kunstmatige intelligentie (€276 miljoen) goedgekeurd.

Biotech in het groeifonds
Dit zijn enorm hoge bedragen waarmee dit kabinet direct innovatie wil stimuleren. HollandBIO is blij met deze stimulans voor innovatie. Wij hopen dat biotechnologie een vooraanstaande positie krijgt in de volgende ronde voorstellen. Daarom zijn we blij om te lezen dat de groeifondscommissie “[interesse heeft in] voorstellen die aansluiting zoeken of een impuls geven aan zogenaamde ‘sleuteltechnologieën’. Deze technologieën [waar biotechnologie onder valt, red.] kunnen de manier waarop we leven, leren, innoveren, werken en produceren ingrijpend veranderen en bieden kansen om voornoemde uitdagingen in de samenleving op te lossen.”

Wij hadden het niet beter kunnen opschrijven, maar wel anders: investeer in biotechnologie, innoveer je uit de crisis!

Lees meer: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/09/extra-impuls-voor-innovatie-vanuit-nationaal-groeifonds