← Al het nieuws

‘Eerlijker verdeling vaccins sleutel tot einde pandemie’

, ,

We bestrijden de pandemie het meest effectief door opschaling van de productie en door coronavaccins eerlijker over de wereld te verdelen. Dat is de strekking van de bijdrage van HollandBIO’s Annemiek in Nieuwsuur, in reactie op de plotselinge draai van Verenigde Staten, die zich plots achter het opheffen van patenten op coronavaccins schaarden. HollandBIO ziet de hele wereld liever vandaag dan morgen gevaccineerd, maar denkt dat deze schijnoplossing niet bij zal dragen aan snellere beschikbaarheid van vaccins, en mogelijk zelfs averechts werkt. Ook andere experts laten zich kritisch uit.

Bereiden van een exquise driesterrendiner

Als er één ding exceptioneel goed is gegaan in deze pandemie, is het wel de razendsnelle ontwikkeling en productie van effectieve coronavaccins. In Nieuwsuur geeft Annemiek dat vaccins produceren niet zo simpel is. “Het is geen pannenkoeken bakken. Je moet het eerder vergelijken met het bereiden van een exquise driesterrendiner. Met alleen het recept in handen, maar zonder de juiste mensen, vaardigheden, ingrediënten en keuken, kom je nooit tot een vergelijkbaar resultaat.” Annemiek ziet veel meer in samenwerking om waar mogelijk de productie te blijven opschalen, zoals dat nu al in recordtempo gebeurt, en in een eerlijkere verdeling van de beschikbare vaccins. Rijke landen kopen 80 procent van de coronavaccins in, terwijl daar slechts een fractie van de wereldbevolking woont. De Europese Unie exporteert een deel van de vaccins, maar landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk helemaal niet.

Contraproductieve vaccinproductie

Gezondheidseconoom Xander Koolman legt in dit Twitterdraadje uit waarom het opheffen van patenten niet werkt, en zelfs mogelijk contraproductief is. Ook staan Europese regeringsleiders om diverse redenen in toenemende mate kritisch tegenover de Amerikaanse plannen, nadat zij er in eerste instantie door werden overvallen. En terwijl die discussie nog altijd nasuddert in de media, lijken we onszelf ook aan de andere kant gruwelijk in de vingers te gaan snijden. Want in plaats van alle vaccins daadwerkelijk te benutten, zijn er in Europa straks nog maar drie vaccins in omloop. So much for solidarity.

HollandBIO hoopt dat het gesteggel over het al dan niet opheffen van patenten niet afleidt van de belangrijkste en meest urgente missie: om de vaccinproductie zo snel mogelijk op te schalen en de verdeling daarvan op orde te krijgen. Zodat iedereen, waar dan ook ter wereld, binnen afzienbare tijd gevaccineerd kan worden.