← Al het nieuws

EenVandaag: loods innovatieve start-ups door de coronacrisis

, , ,

EenVandaag stond afgelopen zondag stil bij de grote gevolgen van de coronacrisis op innovatieve start-ups, scale-ups en MKB. Remko van Leeuwen, CEO van Madam Therapeutics, vertelt in de uitzending over de financiële uitdagingen. De kleine bedrijven zijn de groeimotor van de Nederlandse economie. Ze hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis, maar de steunmaatregelen sluiten veelal niet aan bij hun behoefte. Ook de Corona-Overbruggingslening (COL), die in eerste instantie een uitkomst leek, schiet tekort. Het budget is zwaar overvraagd, tijdslijnen worden overschreden en 43,5% van aanvragers kreeg al nul op het rekest.

Recent onderzoek van StartUp Genome laat zien dat 86% van de innovatieve start-ups, scale-ups en MKB binnen drie maanden in financiële problemen komt. Naast de COL, werd ook het Tijdelijke Overbruggingskrediet innovatieve Start en Scale ups (TOPSS) in het leven geroepen om deze belangrijke bedrijven door de crisis heen te slepen. Met een totaal budget van €300 miljoen, zijn de regelingen echter een  druppel op een gloeiende plaat. Al meer dan 1700 bedrijven hebben een aanvraag ingediend goed voor een bedrag van €760 miljoen. De nood is dus hoog. 25,8% van de aanvragen wacht nog op een oordeel en 43,5% werd reeds afgewezen.

De COL-aanvraag van Madam Therapeutics was één van die afgewezen voorstellen. In EenVandaag vertelt CEO Remko van Leeuwen over de situatie. Hij geeft aan dat het normaal al geen sinecure is om investeerders aan te trekken voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, laat staan in tijden van crisis. En dat terwijl de zorgen rondom infecties en resistentie groter dan ooit zijn. De afwijzing vindt hij dan ook onterecht.

Ook Luciel Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA) spreekt zijn zorg uit. Als er niet meer geld bijkomt, dreigt een kaalslag van de sector. Landen om ons heen treden veel doortastender op: Duitsland, Frankrijk en Engeland investeren momenteel miljarden in start-ups, en daarmee in de economie van morgen.

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs), die de COL aanvragen beoordelen en verstrekken, zien zelf ook dat de nood hoog is. Zo spreekt Marc Janssen, manager Brabant Ventures bij de BOM de hoop uit dat er uiteindelijk nog meer geld beschikbaar komt, vooral voor bedrijven in hun vroege fase. HollandBIO kan zich daar alleen maar bij aansluiten, net als bij de woorden van DSA’s Luciel Burm:  ‘Minister Wiebes heeft gezegd dat we ons uit de crisis moeten investeren. Ik nodig hem van harte uit dat te doen in start-ups.’.

En dat alles liever vandaag dan morgen.

Lees meer