← Al het nieuws

€116 miljoen voor AM-Pharma

, , ,

AM-Pharma haalt maar liefst €116 miljoen op om de behandeling die het ontwikkelt tegen acuut nierfalen naar de kliniek te brengen. De medische vraag naar een medicijn is groot. Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 700.000 mensen aan acuut nierfalen, en er is nog geen behandeling voorhanden. De financieringsronde is een van de grootste ooit van een zelfstandig Nederlands biotech bedrijf, en kwam tot stand door een consortium van bestaande en nieuwe investeerders. Voor AM-Pharma start hiermee een spannende nieuwe fase, waarvoor het bedrijf flink uit zal breiden. De deal onderstreept de potentie en innovatiekracht van de Nederlandse biotech sector, die eerder deze week al een enorme boost kreeg dankzij de versterkte samenwerking tussen Galapagos en Gilead.

De laatste stap die AM-Pharma moet zetten op de lange route van lab naar registratie is bepaald geen sinecure. AM-Pharma wil zijn kandidaat-geneesmiddel testen bij 1.400 patiënten, verspreid over honderd ziekenhuizen in twaalf landen. De studie moet voldoende data opleveren voor goedkeuring van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de FDA in de VS.

Het succes van AM-Pharma betekent dat de Nederlandse biotech sector weer een groeidiamant rijker is. Het bedrijf is illustratief voor de kwaliteit en potentie van de sector, maar ook voor de moeilijke route die een biotech bedrijf van lab naar patiënt moet bewandelen. Vorig jaar publiceerde AM-Pharma veelbelovende resultaten van een eerdere klinische studie in het gezaghebbende Journal of American Medical Assocation (JAMA). Toch trok farmaceut Pfizer zich vanwege een strategische koerswijziging terug als partner van AM-Pharma, waarna het kleine bedrijf op zoek moest naar nieuwe financiers. De goede data, de grote medische noodzaak en de volharding van het AM-Pharma team onder leiding van CEO Erik van den Berg maakten dit succes mogelijk.

Het is uitzonderlijk dat een biotech bedrijf zelfstandig deze stap richting registratie zet. Meestal wordt voor zogenaamde fase III studies samenwerking gezocht met een grote farmaceut die de financiële middelen en de infrastructuur heeft om deze veeleisende fase te doorlopen. Een andere meer gebruikelijke route om kapitaal op te halen is een beursgang.

Het aantrekken van financiering is en blijft een van de grootste uitdagingen voor start-ups en scale-ups in de biotech. Het Nederlandse financieringslandschap vertoont fikse gaten. Een uitgekiende financieringsmix voor biotech bedrijven in alle fases van ontwikkeling moet het huidige marktfalen aanpakken. Invest-NL kan daar hopelijk aan bijdragen. De nationale investeringsinstelling in oprichting heeft alles in zich om de gaten te dichten en door te investeren in biotech start-ups en scale-ups een brug te slaan tussen de publieke regelingen en private investeerders. Zo kan Invest-NL dienen als vliegwiel voor innovatie en de AM-Pharma’s van morgen het broodnodige steuntje in de rug geven.

Een greep uit de media