← Al het nieuws

Duitsland en Verenigd Koninkrijk willen meer ruimte voor moderne veredeling

In de afgelopen weken spreken zowel de Duitse landbouwminister Julia Klöckner als het Britse ministerie voor milieu en landbouw zich uit voor bredere toepassing van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas. Klöckner roept in een opinieartikel in Der Tagesspiegel op tot meer lef omdat deze technieken het veredelingsproces aanzienlijk bespoedigen, planten beter bestand maken tegen klimaatverandering, ziektes en plagen en ook nog kunnen leiden tot minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en grondstoffen. Het Britse DEFRA-departement is op dit moment bezig met een raadpleging over post-Brexit wetgeving waarin de rol van moderne veredelingsmethoden ook terugkomt. Het ministerie is van mening dat toepassing hiervan bijdraagt aan het verduurzamen van de landbouw en voordelen voor telers.

HollandBIO is blij dat ministeries en bewindspersonen zich ook in andere delen van Europa publiekelijk hard maken voor de bijdrage die moderne veredeling kan leveren aan een duurzame en gezonde landbouw en voedselproductie. We zetten ons er voor in dat dit uiteindelijk leidt tot een breed draagvlak voor een grondige modernisering van de Europese wet- en regelgeving voor genetische modificatie, hopelijk vanaf april 2021.

Verder lezen? Klik dan hier voor een samenvatting het Duitse opiniestuk of hier voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.