← Al het nieuws

DSM-topman Feike Sijbesma: CO2-beprijzing helpt bedrijfsleven innoveren en duurzaam groeien

Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van biotechnologiebedrijf DSM, pleit bij een speciale klimaattop van de VN in New York voor het breed invoeren van een prijs op de uitstoot van broeikasgassen. Dat doet Sijbesma als mede-voorzitter van de Carbon Pricing Leadership Coalition, onderdeel van de Wereldbank, maar ook namens DSM en op persoonlijke titel. De wereld ligt immers niet op koers om aan de klimaatafspraken in Parijs te voldoen.

CO2-beprijzing, waarbij je betaalt voor elke kubieke meter uitgestoten CO2, zet bedrijven aan tot het ontwikkelen van duurzame, minder CO2 uitstotende productiemethoden en innovaties. Het veel gehoorde argument dat  CO2-beprijzingde concurrentiepositie van bedrijven onder druk zet, blijkt in de praktijk mee te vallen omdat steeds meer landen deze beprijzing al toepassen of overwegen. Sterker nog, verschillende landen en regio’s die al CO2-beprijzing hanteren zien juist een nieuwe, innovatieve groep duurzame bedrijven opbloeien.

Het pleidooi van Sijbesma om via CO2-beprijzing het bedrijfsleven aan te zetten tot duurzame productie en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, sluit naadloos aan bij de ambitie van HollandBIO dat biotechnologie maximaal kan bijdragen aan een gezonde en duurzame samenleving. We zijn dan ook reuzetrots op dit vooruitstrevende pleidooi van Sijbesma.

Bekijk het interview met Feike Sijbesma op de NOS: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2302782-dsm-topman-sijbesma-prijs-op-co2-niet-per-se-oneerlijke-concurrentie.html

Lees hier het persbericht van de Carbon Pricing Leadership Coalition: https://www.carbonpricingleadership.org/news/2019/9/19/business-leaders-call-for-long-term-stable-carbon-pricing-policies