← Al het nieuws

Draaiboek implementatie coronavaccins nodig

,

Oud-RIVM-topman Ben van Zeijst draaide er in Nieuwsuur niet omheen: willen we in januari kunnen starten met vaccineren tegen corona, dan is een groot vaccinatieplan onmisbaar. Het is zaak ons nú al voor te bereiden.

Bij de invoer van coronavaccins zijn legio experts betrokken, die allemaal een stukje bijdragen aan de puzzel. Diverse partijen zitten al volop in deze voorbereidingen. CBG-directeur Ton de Boer lichtte vorige week vrijdag in Nieuwsuur uit hoe het CBG over de goedkeuring van vaccins gaat besluiten. Bij ontwikkelaars draait de productie in afwachting van dit resultaat alvast overuren. Daarnaast wachten we in spanning het advies van de Gezondheidsraad af, dat zich buigt over de hamvraag “wie eerst?”. En Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb, gaf op haar beurt eerder deze week bij Nieuwsuur aan hoe zij haar meldsysteem en mankracht opplust.

Hoewel we weten welke partijen stukjes aan moeten leveren, voelt het voor HollandBIO nog altijd of we bezig zijn met een enorme Wasgij-puzzel: een puzzel waarbij het eindresultaat op de doos ontbreekt. De eerder door VWS aangeboden routekaart biedt contouren, maar heeft niet de voor fabrikanten benodigde resolutie. Want onduidelijk blijft wie wanneer welke informatie moet hebben voor een soepele invoer, op het vlak van zowel de beoordeling, als de communicatie en de logistiek. Zullen we gauw samen met alle betrokken experts het resultaat van deze puzzel uittekenen?

Bekijk hier de Nieuwsuur-aflevering met Ben van Zeijst en Ton de Boer (vanaf 13.39), of lees hier het bijbehorende Nieuwsuur artikel.

Lees en bekijk hier het Nieuwsuur-fragment met Agnes Kant.