← #nieuws

Deltaplan Infectieziekten

, , ,

Een glashelder pleidooi van viroloog en hoogleraar epidemiologie Jaap Goudsmit in Buitenhof en het FD: start een Deltaplan Infectieziekten. Een briljant idee, vindt HollandBIO. Meer dan ooit laat het coronavirus zien dat een stevige, structurele aanpak nodig is in de strijd tegen infectieziekten.

Willen we het huidige coronavirus effectief bestrijden en een toekomstige Disease X te slim af zijn, dan vergt dat investeringen in onder andere infrastructuur, in grootschalig onderzoek en in testen. Want wie besmet nu eigenlijk wie? Wat is het effect van de maatregelen die we treffen? Welke sectoren kunnen straks als eerste weer aan de slag? Welk effect geeft dat heropstarten? En welke voorbereidingen moeten we vanuit dat licht treffen voor een toekomstige Disease X?

Juist nu, terwijl we afstand nemen, moeten we de krachten, kennis en kunde van verschillende disciplines in de publieke en private hoek bundelen en optimaal benutten. Van virologen tot wiskundigen, van ecologen tot economen en van sociologen tot beleidsmakers. Een oproep die ook terugkomt in het ten tijde van de crisis verschenen cahier Help ik ben besmet – zijn we voorbereid op de volgende uitbraak van infectieziekte X?”. HollandBIO is ervan overtuigd dat ook de biotech sector met al haar kennis een kunde rond het voorkomen, vaststellen en bestrijden van infectieziekten hier een belangrijk aandeel in kan leveren.

We sluiten graag af met de woorden van Goudsmit: “Dit moet echt gebeuren. Als we het dus niet doen, moeten we maatregelen nemen zonder enig feit in handen en dat heeft het risico dat de infectie terugkomt en we weer in dezelfde situatie terechtkomen.”

Bekijk hier het interview met viroloog en hoogleraar epidemiologie Jaap Goudsmit in Buitenhof.
Lees hier het FD artikel Bouw Deltawerken tegen virusuitbraken’.
Lees hier het cahier Help ik ben besmet – zijn we voorbereid op de volgende uitbraak van infectieziekte X?”