← #nieuws

De West-Brabantse Life Sciences & Health hotspot

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. In aanloop daarvan organiseren 𝗔𝗺𝗴𝗲𝗻, Janssen en MSD drie bijeenkomsten waarin tafelgasten met elkaar in gesprek gaan. Op maandag 21 februari vond de tweede editie plaats in Breda, met als belangrijkste focus: de regio West-Brabant als internationale hotspot voor de Life Sciences & Health sector.

Onder leiding van Edwin Hecker en Eva Overbeek, gingen in een ‘De Wereld Draait Door’- setting verschillende politici, organisaties en lokale ondernemers met elkaar in gesprek over de belangrijke rol van de Life Sciences & Health sector voor de economie van Brabant. De helft van de totale Nederlandse productiewaarde van deze sector en een kwart van alle banen komt in deze provincie terecht – vooral biotech groeit stormachtig.

Het biotech bedrijf Amgen is een van de grootste werkgevers van Breda. Zij speelt een belangrijke rol in deze regio als specialist in logistiek en distributie van geneesmiddelen. Danielle IJkema, Executive Director Supply Chain van Amgen, sprak met CDA tweede kamerlid Mustafa Amhaouch over de rol van Amgen in het Brabantse ecosysteem.

Verder stond de economische agenda van West-Brabant centraal en spraken Stephanie ter Borg (Rewin) en Boaz Adank (VVD, Breda) over de bruisende economie van West-Brabant en wat er allemaal nodig om het West-Brabantse ecosysteem staande te houden of zelfs te verbeteren. In de laatste tafel bespraken burgemeester Paul Depla, Ruud Weijmans van de BUas/LCB, Thijs Taminiau (BOM) en Raymond Kouwenberg (VNO-NCW Brabant Zeeland regio Breda) hoe Breda aantrekkelijker, veiliger en duurzamer gaat worden. 

Initiatief van Janssen, Amgen en MSD

De stakeholderdialogen zijn een gezamenlijk initiatief van Janssen, Amgen en MSD. Deze drie bedrijven organiseren in totaal drie bijeenkomsten: in Leiden (11 februari), Breda (21 februari) en Haarlem (11 maart). Met deze bijeenkomsten geven de drie bedrijven meer bekendheid aan hun lokale impact op het gebied van onder meer economie, innovatie en werkgelegenheid.

In Leiden lag de focus op de impact van R&D op zowel de Nederlandse economie als de werkgelegenheid in Leiden. (Bio)farmaceutische bedrijven leveren een grote bijdrage aan R&D in Nederland. In Haarlem staat onder andere de aanjagende rol van MSD voor innovatie binnen én buiten de sector centraal. Daarnaast worden de uitdagingen in de regio om verder te groeien en de kansen die ontstaan door de aanwezigheid van de EMA besproken.