← Al het nieuws

De opmars van fotonica: ‘1000 nieuwe banen voor Twente’

,

PhiX, een dochterbedrijf van LioniX, heeft een machine voor de assemblage van zogeheten ‘fotonica-chips’ in gebruik genomen. Het Enschedese bedrijf moet de komende zeven jaar uitgroeien tot een onderneming met 1000 werknemers.

Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars. De nieuwe generatie chips wordt onder meer gebruikt in de nieuwe standaard voor mobiele technologie 5G, in medische apparatuur en in systemen voor de opslag van data. De nieuwe chips zijn energiezuinig en snel. PhiX is het eerste bedrijf ter wereld, dat deze nieuwe chips geautomatiseerd kan assembleren. Daarbij worden glasvezels die tien keer dunner zijn dan een haar verlijmd. Dat proces duurt enkele seconden, terwijl het een uur tot anderhalf uur per chip duurt, wanneer het met de hand wordt gedaan. De nieuwe machine is in samenwerking met het Fraunhofer Projectcenter ontwikkeld. Fraunhofer is de Duitse tegenhanger van TNO en vestigde zich anderhalf jaar geleden op de UT. Het patent voor de nieuwe machine wordt gedeeld door Fraunhofer en Phix.

Twente loopt voorop

Phix is een dochterbedrijf van LioniX in Enschede (80 werknemers), dat de fotonica-chips produceert. De assemblage gebeurt bij LioniX nu dus nog handmatig. Fotonicachips zorgen volgens operationeel directeur Joost van Kerkhof van Phix voor een technologische revolutie. „We lopen met deze technologie in Twente voorop.” Naast moederbedrijf LioniX investeerden ook Oost NL, de UT, Saxion en enkele particuliere investeerders in PhiX. Ze zorgden voor de eerste 1,2 miljoen euro en volgende maand volgt een tweede financieringsronde in dezelfde orde van grootte.

120 miljoen nodig

Directeur Hans van den Vlekkert  van LioniX is ervan overtuigd dat een omzet van 1 miljard euro voor LioniX en Phix samen in 2025 haalbaar is. Daarvoor moet er dan wel een nieuwe fabriek worden gebouwd. Realisatie van een nieuwe chipfabriek (LioniX) kost 80 miljoen en een assemblagefabriek (PhiX) 40 miljoen. Er liggen volgens Van den Vlekkert ook aanbiedingen uit China en Zuid-Korea om daar de fotonica-chips te laten maken. „Voor de hand ligt dat we de chips eerst in het Verre Oosten laten produceren en de assemblage hier in Twente gaan doen. Als er investeerders voor te vinden zijn, tenminste. De assemblage kan 900 tot 1000 nieuwe banen opleveren bij PhiX.”

Bron: OostNL