← Al het nieuws

De koe in de kamer van de klimaatconferentie

Het verlagen van vlees- en zuivelconsumptie is goed voor het klimaat, want het landgebruik en impact op het klimaat van de veeteeltsector is enorm. Toch stond dit specifieke onderwerp niet op de agenda van klimaatconferentie COP27, maar wél op het menu. De koe is de olifant in de kamer en biotech de oplossing.

Precisiefermentatie ruim veertigduizend keer efficiënter dan (zoog)dieren 

RePlanet, de NGO die ecomodernisme voorstaat, actief in 13 landen waaronder Nederland, haalde tijdens hun COP27-persconferentie deze olifant in de kamer dan ook kritisch aan en presenteerde een oplossing: cellulaire landbouw. Via precisiefermentatie kan maar liefst de gehele wereldbevolking van eiwitten worden voorzien – met een landgebruik kleiner dan Londen, zo leggen ze uit in hun persbericht. Via deze al bewezen en schaalbare technologie – denk aan hedendaagse productie van insuline en stremsel – kunnen (dierlijke) eiwitten en vetten via genetisch gemodificeerde micro-organismen gebrouwen worden, vele malen efficiënter (ruim veertigduizend keer!) dan een dier dat zelf kan doen. George Monbiot legt deze technologie kort en krachtig uit in dit overtuigende filmpje, waar hij haar vergelijkt met de hedendaagse vlees- en zuivelproductie.    

Replanet roept overheden op om technologische innovaties zoals precisiefermentatie te steunen aan de hand van tien concrete gewenste beleidsacties om ons voedselsystem te kunnen “rebooten”, waaronder het vrij gebruiken van genetische modificatie en gene editing.  

Klimaatvriendelijk vlees geserveerd tijdens de klimaatconferentie 

Dan waren er ook nog gecultiveerd vleesbedrijven, een andere vorm van cellulaire landbouw, aanwezig tijdens COP27. Zie lieten – vrij letterlijk – zien dat er nóg een klimaatvriendelijke manier is om écht vlees te kunnen consumeren. Tijdens het Food Systems Pavilion droeg Mosa Meat bij aan en paneldiscussie rondom de noodzaak om via voedselinnovatie bij te dragen aan wereldwijde doelstellingen op het gebied van klimaat, voedselzekerheid, volksgezondheid en biodiversiteit. En terwijl wij in Nederland nog steeds met smart wachten om gecultiveerd vlees te kunnen proeven, werd GOOD Meat – momenteel op de markt in Singapore – al tijdens de klimaatconferentie in Egypte geserveerd.  

We zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen binnen de cellulaire landbouw wereldwijd en de positieve impact hiervan op het klimaat. Ach, wij wisten het al lang, biotech maakt het leven en daarmee ook de aarde beter!  

https://amp.theguardian.com/environment/2022/nov/12/replace-animal-farms-micro-organism-rewilding-food-precision-fermentation-emissions

https://www.rebootfood.org/_files/ugd/dccfdc_322d6358c6e74d56ad5f679f88e18ca8.pdf

https://mosameat.com/blog/mosa-meat-at-cop-27

https://www.reuters.com/business/cop/meat-menu-not-agenda-cop27-climate-conference-2022-11-15/