← #nieuws

De biotech-media-oogst van de jaarwisseling

,

Niet alleen voor HollandBIO, ook voor de media is de periode rond de jaarwisseling hét moment om terug te blikken en vooruit te kijken. En dat leverde volop mooie biotech berichtgeving op. Een greep uit onze favoriete artikelen van afgelopen twee weken vind je hieronder.

Benieuwd naar wat er voor nodig is om een beginnend biotechbedrijf in 20 jaar te laten uitgroeien tot een beursgenoteerd miljardenbedrijf? Lees dan vooral NRC’s profiel over de grote dromen en het harde werken van Onno van der Stolpe (CEO Galapagos).

Beleggers in biotechaandelen werden in 2019 beloond. Het FD illustreerde het succes op de beurs afgelopen jaar van de Nederlandse biotechbedrijven door een in-huis ontwikkelde “Oranje-biotechindex”: de gezamenlijke index van zes Nederlandse beursgenoteerde biotechbedrijven Pharming, Galapagos, Kiadis, Uniqure, Merus en ProQR. De index presteerde dit jaar bijzonder goed: het jaar sloot af met een prachtige +48%.

Het FD interviewde de afgelopen weken zes topwetenschappers om stil te staan bij de vooruitgang van de medische wetenschap en wat de miljarden gespendeerd aan zorg de volksgezond en Nederland hebben opgeleverd. De conclusie: veel. Reuma is grotendeels verdwenen uit het straatbeeld, er zijn significant minder sterfgevallen door hartaanvallen, melanoom-patiënten hebben nu een serieuze overlevingskans en in veel gevallen kunnen we diabetes type 2 terugdraaien door verandering van leefstijl. De samenvattende terugblik op de interviewserie is een absolute leestip.  

In de Volkskrant verscheen in de serie “Transition Twenties” een artikel over de komst van precisiegeneeskunde (personalized medicine). En ook de NRC voorspelt in 2020 steeds meer maatwerk in medicijnen. De ontwikkeling en implementatie van slimme meetmethoden, zoals bijvoorbeeld DNA-analyse en organoids (mini-orgaantjes gemaakt uit stamcellen van cellen van de patiënt), maken dit mogelijk. Dankzij dit soort slimme meetmethoden zijn we vaker in staat vooraf vast te stellen voor welke patiënt een medicijn effectief is en in welke dosering. 2020 zou ook zomaar de doorbraak kunnen betekenen voor de crispr-cas gentherapieën, de eerste klinische resultaten worden komend jaar verwacht zo bericht NRC.

Kortom, genoeg resultaten om met trots op terug te kijken én volop ontwikkelingen om reikhalzend naar uit te zien. Bij HollandBIO zijn we na de vakantie in ieder geval weer helemaal opgeladen en klaar om de hordes die onze innovatieve koplopers op hun pad tegenkomen te beslechten. En natuurlijk houden we jullie weer via de Weekly op de hoogte van onze inspanningen, het coolste biotech nieuws en must-attend events.