← Al het nieuws

CRISPR-producten richting Britse schappen

Terwijl we in de EU nog in de consultatieperiode zitten voor mogelijke herziening van wet- en regelgeving voor bepaalde nieuwe genomische technieken, is het VK hard aan het doorpakken met het in de supermarktschappen krijgen van gene edited voedsel.  

CRISPR bill  

Gene-editing (bijvoorbeeld door middel van CRISPR) kan bijdragen aan voedselzekerheid, verlaging van gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en kan voedingswaarden verhogen. In Engeland zien ze het belang en de noodzaak hiervan in en is een “Genetic Technology (Precision Breeding) Bill” ingediend, die pleit voor een snellere goedkeuringsprocedure die genbewerking groen licht geeft. Deze wetswijziging zal dit jaar nog in werking treden voor gewassen, een versnelde authorisatie voor genbewerking van dieren volgt mogelijk later. Deze wijziging is de grootste verandering sinds de Brexit.  

Gepimpte tomaat 

Door middel van genbewerking kunnen gewassen sneller en preciezer aangepast worden. De eerste commercialisatie van een genbewerkt gewas lijkt al in aantocht te zijn, een tomaat met extra vitamine D, ontwikkeld door wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Van deze vitamine krijgen miljarden aardbewoners niet genoeg binnen en het is daarom een goed voorbeeld van een relevant gezondheidsvoordeel. Of zoals  plantenonderzoeker Jan Schaart (Wageningen Universitieit het verwoordt in de Volkskrant:  “Altijd weer smullen hoe zo’n zeer precies aangebrachte, eenvoudige genetische verandering toch tot zo’n belangrijke verandering in eigenschappen leidt.”  

Gene-editing geaccepteerd in grote delen van de wereld 

Genbewerking wordt in grote delen van de wereld al toegelaten. De overige landen van het Verenigd Koninkrijk zijn echter, net als de EU, nog niet zover. Traceerbaarheid van bewerkte gewassen binnen de voedselketen van het Verenigd Koninkrijk lijkt van belang en de ontwikkelingen hiervan blijven wij op de voet volgen. HollandBIO pleit voor een paradigmaverschuiving en roept alle biotech experts op om van zich te laten horen via de publieke consultatie vanuit de Europese Commissie waar gene editing van gewassen in de EU en de traceerbaarheid ervan ter discussie staan.  

https://www.theguardian.com/science/2022/may/25/gene-editing-could-increase-food-security-uk-adviser-says

https://www.gov.uk/government/news/genetic-technology-bill-enabling-innovation-to-boost-food-security

https://www.bbc.com/news/science-environment-61537610

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/opgevoerde-tomaat-maakt-vitamine-d-en-wordt-ooit-misschien-vleesvervanger~bcac51cb/

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13119-Legislation-for-plants-produced-by-certain-new-genomic-techniques/public-consultation_nl