← Al het nieuws

Coronavaccins in de snelkookpan

,

Het blijft bijzonder indrukwekkend: de afgelopen tijd zijn alle zeilen bijgezet om zo snel mogelijk een veilig en effectief vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. Nu een vaccin dichterbij lijkt te komen schrijven Nu.nl en Trouw over de werkzaamheid en veiligheid.

Snelheid maken in de ontwikkeling zonder in te boeten op de veiligheid? Nu.nl gaat in op de mogelijkheden. In Trouw vult Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb aan: “De hele ontwikkeling mag dan op een snelkookpan lijken, het eten wordt nog steeds goed gegaard. Er worden geen stappen overgeslagen.”

Ook al zetten we alle stappen zorgvuldig, toch vormt de introductie van coronavaccins voor alle betrokkenen een ongekend grote uitdaging. Nog zonder dat we weten of vaccins straks de eindstreep halen, zijn er nu al productielijnen opgestart en batches verkocht. Zowel overheid als bedrijfsleven sparen dus kosten noch moeite om zo snel mogelijk af te rekenen met de anderhalvemetersamenleving.

Zelfs als er straks vaccins de eindstreep halen, dan nog kan gebruik op grote schaal zeer zeldzame bijwerkingen aan het licht brengen die in studieverband niet konden worden opgemerkt. Dit vraagt om heldere afspraken over hoe we deze vaccins ook na de snelkookpan-procedure nauwgezet blijven volgen. Daarom praat HollandBIO hier graag met alle betrokken partijen over door.