← Al het nieuws

Coronavaccin: quarantainekiller of commerciële catastrofe?

, ,

Je zou het ten tijde van de coronacrisis bijna vergeten, maar de ontwikkeling van een vaccin vormt een enorm commercieel risico voor bedrijven. In een lezenswaardig artikel in het Financieel Dagblad komt het werk van CEPI, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, aan bod die dat risico wil ondervangen. Hoog tijd om eens stil te staan bij de enorme inzet waarmee biofarma speurt naar een quarantainekiller.

Het FD legt een confronterende waarheid bloot: “De ontwikkeling van een vaccin is voor bedrijven commercieel een enorm risico. De investeringen wegen zelden op tegen de omzetpotentie van een vaccin. Het risico bestaat zelfs dat alle investeringen voor niets zijn, aangezien sommige virussen na verloop van tijd uitdoven en geen vaccin meer vereisen. Bovendien sneuvelen veel potentiële vaccins, omdat ze niet effectief blijken of te veel bijwerkingen kennen.”

En toch, ondanks alle uitdagingen en bezwaren, springt het bedrijfsleven in deze unieke crisissituatie zonder greintje twijfel met haar kennis en kunde op de bres:

  • Zo kondigt AstraZeneca aan de ontwikkeling, wereldwijde productie en distributie van een potentiële vaccinkandidaat van de Universiteit van Oxford te organiseren.
  • Of neem Pfizer en BioNTech, die in een recordtijd een klinische trial naar een mRNA-vaccin opstarten in Duitsland. Nieuws dat HollandBIO-bestuurslid en medisch directeur bij Pfizer Marc Kaptein een waar kwartet op radio en TV opleverde (bij Goedemorgen Nederland, nogmaals bij Goedemorgen Nederland [vanaf 12.30], bij Nieuwsuur [vanaf 8.30] en bij BNR).
  • Of denk bijvoorbeeld aan GSK en Sanofi die eerder vorige maand al besloten de handen ineen te slaan om tot een vaccin te komen.
  • Janssen ontwikkelt eigenhandig een vaccin en legt tegelijk at risk een voorraadje aan.
  • Maar denk ook aan MKB’ers als bijvoorbeeld Mymetics, Prothini, Pharmacytics, Pharming en Khondrion, die met mooie plannen in de rij staan voor financiering van een hypothese of een plan dat een kandidaatvaccin -of een (herbestemd) geneesmiddel- kan opleveren.  

Welk vaccin precies de eindstreep haalt? Hoewel iedereen graag de redder in nood wil zijn, doet dat er al lang niet meer toe. Iedereen wil deze pandemie vooral zo snel mogelijk de kop indrukken. Liever een goed en veilig vaccin in de arm, dan een indrukwekkende meer dan zeventig in de lucht. In deze onzekere tijden kan HollandBIO één garantie geven: biotech draagt bij aan de oplossing!