← #nieuws

Corona maakt de overheid tot launching customer

,

Na afspraken over de coronavaccins van Oxford-AstraZeneca en Sanofi-GSK, is het Joint Negotiation Team (JNT) van de Europese Commissie wederom dicht bij een deal. Dit keer één met een oranje randje, met de Leidse vaccinontwikkelaar Janssen. Binnen het JNT zet Nederland vol in op een rol als launching customer voor innovatieve coronavaccins. Een rol die wat HollandBIO betreft smaakt naar meer.

In de deals belooft de overheid een bepaalde hoeveelheid vaccins af te nemen, mits het vaccin veilig is en werkt. Deze afzetgarantie wordt al tijdens de ontwikkeling van de vaccins gegeven. Dit biedt de overheid en haar burgers de zekerheid dat zij toegang krijgen tot werkende vaccins – en producenten en ontwikkelaars de zekerheid van een gegarandeerde afzetmarkt. Op deze manier zet de overheid eigen inkoopkracht in voor het onderzoek en de ontwikkeling van maatschappelijk relevante technologieën: we spreken dan van de overheid als  “launching customer”.

Ook de Nederlandse viroloog Vincent Munster, werkzaam bij de National Institute of Allergies and Infectious Diseases van het Amerikaanse National Institute of Health, benadrukt in een interview met het Parool het belang van een stimulerende overheid: “Investeren in infrastructuur om vaccins te ontwikkelen is niet sexy, maar het is het meest effectieve middel dat we hebben tegen virussen.”

HollandBIO ziet de Nederlandse overheid graag proactief meesturen en -stimuleren in de ontwikkeling, opschaling en toepassing van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, zoals deze coronacrisis. Of neem antimicrobiële resistentie, waar de overheid als launching customer kan zorgen voor een goed gevulde plank met innovatieve behandelopties, voor het geval de nood aan de man komt. Zo kan een stimulerende overheid juist in een lastige markt een doorbraak forceren.