← #nieuws

Budget Corona-Overbruggingslening blijft achter bij de stijgende vraag

, ,

Bedrijven hebben al meer dan €665 miljoen aan Corona-Overbruggingslening (COL) aangevraagd, zo blijkt uit het nieuwe ‘live’ dashboard van Techleap. Helaas blijft het beschikbare budget al weken op €300 miljoen euro steken. Innovatieve startups, scale-ups en MKB wachten met smart op een goedkeuring of kregen reeds nul op het rekest. De vorige week aangekondigde procedurele wijziging maakt de kans dat biotech-bedrijven kunnen profiteren van het noodkrediet enkel kleiner.

De overheid komt Nederlandse ondernemingen zo goed mogelijk tegemoet met generieke noodmaatregelen, KLM, IHC en HEMA ontvangen miljarden aan staatsteun en diverse sectoren krijgen grote bedragen toegekend die worden toegekend als subsidies. Daarbij laat minister Wiebes weten dat Nederland zich uit de crisis wil investeren. Hoe kan het zo zijn dat biotech bedrijven moeten vechten om een overvraagde pot met €300 miljoen aan ‘nood’krediet onder een strikt eisen- en voorwaardenpakket?

ROM-Nederland laat weten dat het beoordelingsproces van de COL gewijzigd wordt waardoor biotech bedrijven, ook ten opzichte van andere start- en scale-ups, automatisch 10-0 achter staan. In een tendersysteem zal er in drie tijdsblokken om het resterende budget worden gestreden. Eerst wordt er gekeken naar een aantal formele criteria zoals de kans op terugbetaling van het krediet en de tijdslijnen van het bedrijf. Vanwege het risicoprofiel en lange tijdslijnen maken biotech bedrijven geen schijn van kans om geselecteerd te worden. Pas daarna wordt er gekeken naar de kwalitatieve criteria zoals belang van innovatie en aansluiting bij het missiegedreven innovatiebeleid, waar zij juist goed scoren. Ook lijkt het alsof er nogmaals €200 miljoen beschikbaar wordt gemaakt, maar ondernemers worden blij gemaakt met een dooie mus.

HollandBIO maakt zich zorgen dat biotech ondernemers over enkele maanden, in financiële problemen komen. Daarom is aanvullende noodfinanciering pure noodzaak. De biotech sector is immers allesbepalend voor het toekomstige innovatie- en verdienvermogen van Nederland en ons vermogen om maatschappelijke uitdagingen op gezondheid en duurzaamheid het hoofd te bieden.