← Al het nieuws

Bolt Threads introduceert leeralternatief Mylo in Europa vanuit Arnhem

Het Amerikaanse biotechbedrijf Bolt Threads (Bolt) heeft een kantoor geopend in Arnhem. Vanuit Arnhem zet Bolt een Europese supply chain op en schaalt de productie op van haar Mylo-materiaal: een duurzaam leeralternatief gemaakt van mycelium uit paddenstoelen. Bolt, een scale-up uit Silicon Valley, is gespecialiseerd in het creëren van milieuvriendelijke en duurzame materialen voor de mode-industrie. Bolt Threads kiest voor Nederland voor haar uitbreiding in Europa, onder meer vanwege de Nederlandse ambities op het gebied van duurzaamheid.

“De missie van Bolt is om veel betere materialen te leveren voor een betere wereld, en schaalgrootte speelt hierbij een cruciale rol. Om Mylo op grote schaal te kunnen produceren, moest Bolt een nieuwe toeleveringsketen van de grond af aan opbouwen; een keten die miljoenen vierkante meters consistente Mylo kan produceren tegen een prijs die concurrerend is met leer. We hebben de partners gevonden om ons te helpen dit in Europa te doen,” zegt Dan Widmaier, CEO en oprichter van Bolt Threads.

Bolt’s materiaal Mylo is opgebouwd uit de myceliumcellen (het netwerk van alle draden van een schimmel) van paddenstoelen. De innovatieve oplossing voor de biomaterialensector maakte al indruk bij de The New York Times and The Washington Post. Het bedrijf heeft grote klanten in de kleding- en modebranche, waaronder Stella McCartney. Dit jaar kondigde Bolt samenwerkingen aan met Adidas, Lululemon, Kering en Stella McCartney om te investeren in de ontwikkeling en productie van Mylo-gemaakte producten.

Bolt zet zich in om ervoor te zorgen dat alles wat het bedrijf doet milieuvriendelijk is. In het verlengde daarvan moeten alle partners van Bolt voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Nederland bleek een uitstekende match te zijn voor Bolt, gezien de betrokkenheid van ons het land bij duurzaamheid in de industrie, bij kennisinstellingen en bij de overheid. Bovendien bieden Schiphol en het nabijgelegen vliegveld Düsseldorf in Duitsland Bolt gemakkelijke toegang tot de rest van Europa.

“Toen de tijd rijp was om een Europees kantoor van Bolt te openen, was Nederland de duidelijke keuze”, aldus Widmaier. “We hadden al sterke samenwerkingsverbanden met Nederlandse bedrijven. En de omgeving is heel gastvrij om als buitenlands bedrijf zaken te kunnen doen.”

Uiteindelijk koos Bolt Arnhem voor de productie van Mylo vanwege de relatief grote aanwezigheid van champignonproductie in de regio. Champignons zijn van cruciaal belang voor de Nederlandse agrofoodsector – Nederland is zelfs de grootste exporteur van champignons ter wereld. Daarnaast staat Arnhem, met modeacademie ArtEZ, bekend als modestad.

Omdat Bolt uitbreiding in Europa overwoog, werd het bedrijf geïntroduceerd bij het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in San Francisco. Het NFIA heeft Bolt vervolgens verbonden met haar partners in het Invest in Holland netwerk. Bij de uitvoering van dit project is intensief samengewerkt tussen Bolt, NFIA en het Invest in Holland Network, waaronder Oost NL, BOM en LIOF.  Oost NL heeft het innovatieve bedrijf geholpen bij de vestiging in Arnhem door te wijzen op mogelijke locaties, door te adviseren over wet- en regelgeving en door Bolt Threads in verbinding te brengen met lokale netwerken.

Bron: OostNL (Persbericht)