← Al het nieuws

Boer op de bres voor genetische modificatie

,

Boeren die duurzame landbouw willen bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Het aantal toegestane bestrijdingsmiddelen neemt snel af, terwijl er niet altijd een duurzaam alternatief voorhanden is. De boer staat dan voor dilemma. Hij kan terugvallen op minder duurzame middelen, of de oogst zien verpieteren door ziekten en plagen. Akkerbouwer Michiel van Andel pleit in De Groene Amsterdammer voor realisatie van de meest duurzame oplossing: met moderne veredelingsmethoden ontwikkelde resistente gewassen.

Veel akkerbouwers zien de voordelen van genetische modificatie voor verduurzaming van de landbouw. Zij vinden het onterecht en jammer dat er in Europa zo moeilijk over wordt gedaan. Zo ook boer Michiel van Andel. In De Groene Amsterdammer uit hij zijn onbegrip over de regulering van veredelingsmethoden. Waarom mag je wel nieuwe resistente biologische uienrassen maken met een bombardement van straling, met duizenden onbekende mutaties tot gevolg, maar niet met precieze en gerichte genetische modificatie? Een gemiste kans.

HollandBIO is het met Van Andel eens. Gelukkig blijft Nederland zich in Europa inzetten voor het benutten van moderne veredelingsmethoden. Hopelijk komen die duurzame gewassen dan snel binnen handbereik van de Nederlandse akkerbouwers.

Lees hier het hele interview.

Bron: Groene Amsterdammer