← Al het nieuws

Biotechnologie hofleverancier bij Nobelprijzen

Afgelopen week werden de winnaars van de Nobelprijzen 2018 bekendgemaakt. Zowel binnen de scheikunde als in de geneeskunde voerde biotech de boventoon. Kenmerkend om te zien waren de baanbrekende toepassingen waartoe de fundamentele wetenschap inmiddels heeft geleid. Of zoals kersverse Nobelprijswinnaar James Allison het formuleerde: “I’m lucky to see, as a basic scientist, my work end up 20 years later helping patients.”

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor Scheikunde naar de ontdekking van de versnelde evolutie van eiwitten. Frances Arnold slaagde er in 1993 in om met behulp van willekeurige mutagenese een variant van subtilisine E te ontwikkelen. Door de juiste variant te selecteren was ze in staat de oplosbaarheid van het eiwitsplitsende enzym te vergroten. George Smith en Gregory Winter stonden aan de wieg van faagdisplay, een techniek om eiwitinteracties te selecteren. Beide ontdekkingen stonden aan de basis van de ontwikkeling van Adalimumab, beter bekend als Humira.

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar twee immuuntherapie onderzoekers. James P. Allison krijgt de prijs voor zijn ontdekkingen rondom het CTLA-4 eiwit, met een remmend effect op T-cellen. Het door Allison ontdekte antilichaam Ipilimumab heeft inmiddels de weg naar de kliniek gevonden als Yervoy. Tasuku Honjo is de ontdekker van het PD-1, dat ook een remmende werking heeft op T-cellen. Inmiddels zijn er diverse PD-1 inhibitors op de markt met revolutionaire resultaten. Met name combinatietherapieën van Ipilimunab en Nivolumab (Opdivo) blijken effectief bij bepaalde typen tumoren.

De toekenningen van de Nobelprijzen laten eens te meer zien dat wetenschappelijke doorbraken op den duur het verschil kunnen maken in de praktijk. Maar de route van lab naar patiënt blijft lang, risicovol en kostbaar. HollandBIO zet zich daarom via het programma ‘Sneller, beter’ in voor oplossingen waarbij gezondheid, betaalbaarheid en innovatie hand in hand gaan. Zodat we ook in de toekomst optimaal gebruik kunnen maken van de fantastische toepassingen uit de biotechnologie.

 

Officiële bekendmakingen Nobel comité: