← #nieuws

Biotechleiders lanceren Europees sociaal pact

,

Ruim zestig directeuren van biotechbedrijven en investeerders uit Europa en de VS verklaren dat zij zich zullen inspannen om iedereen die er baat bij heeft toegang te bieden tot innovatieve geneesmiddelen, zo meldt onder andere het NRC Handelsblad. Onder de ondertekenaars van het ‘Biotech Social Pact’ zijn veel Nederlanders, waaronder Onno van de Stolpe (Galapagos) en Daniël de Boer (ProQR).

Ook vertegenwoordigers van Nederlandse life sciences investeringsfondsen Forbion, LSP, Gilde Healthcare en Biogeneration Ventures zetten hun handtekening onder de verklaring. Met de verklaring willen de ondertekenaars voornamelijk de dialoog aangaan over nieuwe geneesmiddelen die er de komende tijd aankomen voor ziektes die op dit moment onbehandelbaar zijn.

Om spanningen over stijgende kosten voor nieuwe medicijnen, zeker voor relatief kleine patiëntengroepen, voor te zijn, willen biotechondernemers nu alvast in gesprek gaan met Europese zorgautoriteiten, overheden en verzekeraars over methodes om tot eerlijke en maatschappelijk acceptabele prijzen te komen.

Lees hier het artikel in het NRC Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/02/leiders-in-biotech-beloven-ethische-omgang-met-prijzen-en-patenten-a401449

Lees hier verder voor een nadere (Engelse) toelichtin op het ‘Biotech Social Pact’: https://pharmaphorum.com/views-analysis-market-access/life-science-leaders-sign-new-biotech-social-pact-for-europe/