Biotech zuivel in de schijnwerpers
Geïnspireerd tijdens het HollandBIO Year Event door Those Vegan Cowboys’ oprichter Jaap Korteweg? In deze longread van NRC legt biochemicus Kathleen Piens hoe het bedrijf via precisie fermentatie kaas in een bioreactor brouwt en wat er verder komt kijken in de zoektocht naar koeloze kaas.
Ook het Israëlische bedrijf Remilk herprogrammeert micro-organismen om koeieneiwitten te maken. Afgelopen week kondigden ze aan in Denemarken een fabriek te openen waar melk, kaas en yoghurt gemaakt worden met melkeiwitten uit precisiefermentatie. Remilk belooft per jaar evenveel melkeiwit te produceren als 50.000 koeien zouden doen.
Wanneer de melk van Remilk op de markt komt is overigens nog geen uitgemaakte zaak, volgens Korteweg in BNR. Ze zullen net als Those Vegan Cowboys eerst door een langdurig goedkeuringsproces heen moeten, voordat supermarkten deze producten mogen aanbieden.
Bronnen: