← Al het nieuws

Biotech is innovatiever dan ooit, maar implementeren duurt steeds langer 

, ,

Is alles al uitgevonden? Onderzoekers van de Amerikaanse Carlson School of Management insinueren achter de betaalmuur van het Financieel Dagblad van wel. Echt radicale innovatie, zoals de ontdekking van de evolutie, van DNA of zwaartekracht blijven volgens de onderzoekers al een tijdje uit. We borduren nog altijd voort op de fundamentele ontdekkingen uit de “gouden kwarteeuw” van 1950-1975. HollandBIO neemt het de onderzoekers niet kwalijk: het is altijd moeilijk om een revolutie te herkennen als je er middenin zit. Want er valt nog altijd enorme maatschappelijke impact te realiseren met de implementatie en acceptatie van oplossingen uit de biotech.

De ontwikkelingen in de biotech gaan ongekend hard. Van diagnostiek tot behandeling: we weten steeds beter wat er in en tussen allerlei (micro-)organismen gebeurt. Daarbij was het in kaart brengen van het menselijk genoom in 2003 een belangrijke mijlpaal, omdat daarmee een bron van nieuwe mogelijkheden in de medische wereld werd aangeboord. Een andere relatief recente doorbraak is de Nobelprijswinnende ontdekking van CRISPR-Cas, waarmee we DNA snel en heel precies kunnen aanpassen. Dit maakt bijvoorbeeld dat het ontwikkelen van planten die beter tegen klimaatverandering bestand zijn, binnen handbereik komt. 

De doorbraken in de biologie vallen samen met de razendsnel voortschrijdende automatisering en de opkomst van artificial intelligence: een combinatie van ontwikkelingen die elkaar versterken en in een stroomversnelling brengen. Zij gaan ons leven dusdanig veranderen (en doen dat al) dat de onderzoekers van het McKinsey Global Institute er de term biorevolutie voor bedachten. We kunnen organismen bewerken op een schaal en een manier die tot voor kort onmogelijk was en die vooral in de gezondheidszorg, de voedselproductie en de chemie een schat aan nieuwe en duurzame mogelijkheden biedt. 

Bovendien komen deze veranderingen als geroepen. Vermindering van CO₂-uitstoot, de strijd tegen het coronavirus, nieuw perspectief voor patiënten, voldoende voedsel voor iedereen. Noem een mondiale uitdaging van deze tijd en biotechnologie draagt bij aan de oplossing. Niet voor niets investeren overheden, kennisinstellingen en bedrijven wereldwijd enorm in zowel de wetenschappelijke als de commerciële ontwikkeling van deze sector. Omdat ze duurzame, betere en gezondere alternatieven bieden. Die zijn hard nodig, aangezien natuurlijke bronnen opraken en veelgebruikte producten en technieken vervuilend en verspillend zijn. Terwijl ondertussen de wereldbevolking verder groeit: naar 10 miljard mensen in 2050, die allemaal een leven zonder honger en in optimale gezondheid willen. 

De grootste uitdaging als het op innoveren aankomt, is niet enkel een wetenschappelijke doorbraak. HollandBIO is pas tevreden als we erin slagen ervoor te zorgen dat biotech innovaties het leven beter maken. Maar juist daar, laat McKinsey ook zien, ligt nog een enorme uitdaging. Want hoewel we allemaal zien dat onze huidige manier van leven een bedreiging vormt voor mens, dier en planeet, staat bijna niemand te springen om zelf te veranderen. Meer dan 2/3 van de totale impact van innovaties op de samenleving hangt af van acceptatie: van wettelijke acceptatie tot die van consumenten en van de maatschappij in bredere zin. In ons kennisrijke Nederland hebben we zelf – de sector, beleidsmakers, politiek en burgers – de sleutel in handen om de biorevolutie tot een klinkend succes te maken. Samen maken we dit waar. 

https://fd.nl/tech-en-innovatie/1465674/innovatie-alles-is-al-uitgevonden-icb3cajwMRLm