← Al het nieuws

Beursjaar 2022 was er voor veel biotechbedrijven een vol pieken én dalen 

, ,

Het bestaan van een beursgenoteerd biotechbedrijf is niet alleen rozengeur en maneschijn. Tegenvallers en successen wisselen elkaar af, soms nog hetzelfde jaar. Net als veel investeerders en ondernemers weet HollandBIO maar al te goed: biotechnologische ontwikkelingen zijn kostbaar, risicovol en kennen lange doorlooptijden. De koers van één beursjaar is dus zeker niet het beste scorebord, maar toch blijkt er over 2022 het nodige te zeggen. 

Hausse coronavaccins ligt alweer even achter ons 

We begonnen vorig jaar nog met beperkende coronamaatregelen, die mede dankzij de effectieve inzet van coronavaccins achter ons liggen. Kijk je nu naar de beurskoers van de vaccinmakers, dan zie je dat de bedrijven de piek niet lang hebben kunnen vasthouden. Niet verwonderlijk dat zakenkrant FD afgelopen zomer al concludeerde: ‘Coronavaccin is niet meer zo’n gouden business’. De hele wereld schreeuwde om de levensreddende innovatie, maar gelukkig zijn we weer over tot de orde van de dag.  

Uiteenlopende beurskoersen laten genuanceerd beeld zien 

Die orde verschilt nogal van dag tot dag, blijkt ook uit de Oranje Biotechindex, de analyse van het FD over het koersverloop van de zeven Nederlandse beursgenoteerde biotechbedrijven die allemaal nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Vooropgesteld: gemiddeld presteerden deze zeven biotechbedrijven met -15,1% minder dan het koersverlies van -13,7% van de AEX. Toch noteerden drie bedrijven een plus, waarmee Pharming (+40%), NewAmsterdam Pharma (+12%) en Uniqure (+9%) ruimschoots de AEX versloegen. En wie een nadere blik werpt op de bedrijven die veelvuldig in het nieuws waren, ziet ook nuances die zich lastig in één beschrijving laten samennemen.  

Moment van kijken nog wel meest bepalend voor conclusie 

Het grillige koersverloop zegt behalve over het bedrijf in kwestie ook wat over de macro-economische omstandigheden waarmee beleggers zich geconfronteerd zien. Stijgende rente maakt de beleggingshorizon korter, constateert de zakenkrant. Des te opvallender luidt hun conclusie: “Mogelijk is het dieptepunt inmiddels gepasseerd: sinds de zomer is de koers van veel biotechbedrijven weer gestegen.” Kortom, het maakt nogal uit op welk moment je een blik op het ‘scorebord’ werpt.  

De zeven beursgenoteerde bedrijven: 

Galapagos 

Net als bij anderen bestond ook bij Galapagos het jaar uit ups en downs, de aanstelling van Paul Stoffels en de verkoopcijfers deden het goed. Galapagos deed daarnaast een tweetal overnames in de celtherapie waarmee zij zich ook richten op medicijnen voor kanker. De bijbehorende lange ontwikkeltijden deden 2022 eindigen met een koers van -16%. Geduld blijkt ook voor beleggers een schone zaak. 

Lava therapeutics 

Lava Therapeutics kreeg in 2021 als zesde Nederlandse biotech een notering aan de beurs, en moest in zijn debuutjaar direct een min van 60% noteren. Een flinke kapitaalinjectie van het Amerikaanse Seagan deed de koers stijgen, maar door tegenvallende nieuwe onderzoeksresultaten eindigde Lava Therapeutics uiteindelijk met een min van 36%. 

Merus  

Het Utrechtse Merus, dat medicijnen tegen kanker ontwikkelt, leek er een jaar geleden nog goed voor te staan. Zo goed, dat hun koers in 2021 bijna verdubbelde. Afgelopen jaar bleef goed nieuws echter uit en bleek een belangrijke kandidaat tegen onder meer longkanker uitgebreider onderzoek nodig te hebben. Beleggers verloren hun geduld, resulterend in een verlies op de beurs van 51%. 

NewAmsterdam Pharma 

NewAmsterdam Pharma kreeg eind november 2022 zijn beursnotering aan de Nasdaq in New York en begon meteen goed. Het jaar werd afgesloten met een plus van 12% op de koers. NewAmsterdam werkt aan CEPT-remmers, een nieuw soort cholesterolverlager.   

Pharming 

Het Nederlandse Pharming deed het met een groei van 40% juist erg goed op de beursvloer. Het bedrijf liet weten te stoppen met zijn ambitie om medicijnen te maken uit melk van genetisch gemodificeerde koeien en dat bericht kon niet in de laatste plaats bij beleggers op gejuich rekenen.  

ProQR 

De koers van ProQR daalde dit jaar hard door tegenvallende resultaten van hun medicijn tegen een zeldzame vorm van blindheid. Na interesse van farmaconcern Eli Lilly in de nieuwe technologie “axiomer RNA“ nadert het aandeel van ProQR weer de oude koers.  

UniQure 

UniQure zag afgelopen jaar zijn koers met 9% stijgen. Dit had vooral te maken met de Amerikaanse goedkeuring van de gentherapie tegen de bloederziekte hemofilie-B. De trials voor een therapie tegen Huntington werden daarnaast tijdelijk stopgezet na tegenvallende resultaten.