← #nieuws

Betaalbare koffie met biotech: van robuustere Robusta tot koffie uit het lab 

De prijs van onze dagelijkse kop koffie blijft maar stijgen. Tegenvallende oogsten in koffieproducerende landen als Brazilië en Vietnam zorgen voor onrust op de wereldmarkt. De boosdoeners? Klimaatverandering, droogte, ziekten en plagen. Een oplossing hiervoor? Biotech. Van moderne veredeling tot kweekkoffie: biotech biedt slimme oplossingen om onze geliefde koffieplant toekomstbestendig te maken. Mits we die tools die ruimte geven.

De plant piept en kraakt 
De koffiestruik, met name de populaire Arabica-variant, is een diva. Ze houdt van constante temperaturen, voldoende neerslag en een smal hoogtegebied om in te groeien. Maar de realiteit verandert snel: Extreem weer, schimmelziekten zoals koffieroest, en toenemende druk van plagen maken de teelt onvoorspelbaar en kostbaar. Het gevolg hiervan zijn lagere opbrengsten, slechtere kwaliteit en hogere prijzen. 

Het veredelingsdilemma 
Voor andere gewassen grijpen boeren naar veredelde of genetisch verbeterde rassen om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Denk aan droogtetolerante maïs of schimmelresistente aardappelen. Waarom gebeurt dat dan niet bij koffie? De koffieplant is een uitzonderlijk traag groeiend gewas en het duurt jaren voor een nieuwe plant koffie kan produceren. Dit maakt het gebruik van moderne veredelingstechnieken zeer gewenst, om zo sneller tot robuustere, klimaatbestendige koffiestruiken te komen. Alleen wordt het gebruik daarvan beperkt door complexe regelgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo). 

Europese regels met mondiale gevolgen 
Niemand wil aan de koffie van de toekomst tornen qua smaak of kwaliteit. Maar dat betekent niet dat we moeten blijven vasthouden aan trage, ouderwetse veredeling van deze gewassen. Met moderne veredelingstechnieken (NGTs), zoals CRISPR-Cas, kunnen we de koffieplant versneld en gericht verbeteren. Gelukkig werkt de Europese Commissie momenteel aan een voorstel voor verbeterde regelgeving die ruimte geeft aan NGTs. Maar nou hoor ik je denken: in Europa groeit toch geen koffie? Klopt, maar de EU is wel de grootste importeur van koffie ter wereld. Boeren en veredelaars in producerende landen durven momenteel geen ggo of NGT-koffie te ontwikkelen of te telen uit angst dat ze hun product niet kunnen verkopen. Europese regelgeving remt hiermee innovatie, wereldwijd!  

Kweekkoffie: geen plant nodig 
Biotech biedt méér dan alleen betere planten. Biotech onderzoekers in onder andere Singapore en Zwitserland werken aan biotech oplossingen voor koffie: koffie die in het lab wordt gekweekt, zónder plant. Kweekkoffie belooft minder landgebruik, minder waterverbruik, en constante kwaliteit. Ook al staat deze technologie nog in de kinderschoenen, ze verdient een plek in het gesprek over de toekomst van koffie. 

Tijd voor actie 
Als we onze geliefde koffie van boer tot barista veilig willen stellen, moeten we nú durven investeren in innovatie. Dat betekent ook passende wet-en-regelgeving die ruimte biedt voor moderne veredelingstechnieken en alternatieven zoals kweekkoffie. De technologie is er. Nu is het tijd om biotech de ruimte geven en te kiezen voor slimme oplossingen die ons leven beter en betaalbaar maken, voordat de koffieplant kopje onder gaat.  

https://nos.nl/artikel/2572750-koffie-opnieuw-duurder-vijf-vragen-over-de-prijsstijging