← Al het nieuws

AWTI roept op: durf te investeren in transformatie   

Nederland laat het innovatiebeleid te veel beïnvloeden door bestaande systemen en we moeten meer kiezen voor transformatie, echte innovatie die bijdraagt aan onze toekomst. Dat stelt de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) in het rapport “In dienst van de toekomst, van optimalisatie naar transformatie”. En dat is hoog nodig, want door de biorevolutie komen er een hoop biotech innovaties op ons af! 

In het rapport doet de AWTI vier aanbevelingen om te komen tot beleid voor innovatie dat betere ondersteuning biedt aan transformaties. Waar deze transformaties toe moeten leiden, is dan wel een relevante vraag. Bied een inspirerend toekomstbeeld, maak scherpe keuzes (1). Dat leidt ook tot verschillen in benadering voor bedrijven en industrie. Normeringen, beprijzingen en ondersteuningen en beleid moet innovaties aanjagen die bijdragen aan transformatie (2). Het toekomstbeeld moet wel gedragen worden door de samenleving, betrek stakeholders en zorg voor kennis en expertise bij de overheid (3). En tot slot is de aanbeveling een samenhang te creëren in het beleid, meerjarig, goed getimed en met ruimte voor verschillende fasen van innovatie (4).  

Deze aanbevelingen dragen bij aan de biorevolutie die gaande is, gedreven door grote maatschappelijke uitdagingen, de samenkomst van doorbraken in biologie, artificiële intelligentie en automatisering en ondernemerschap. Daarom is hollandbio het roerend eens met de oproep uit het advies: het Nederlandse innovatiebeleid moet ambitie tonen om biotech kennis door te vertalen in producten waar de wereld op zit te wachten.