← Al het nieuws

Antibioticaresistentieparadox

“Ontwikkel een slecht antibioticum, en niemand wil het gebruiken. Ontwikkel een heel goed antibioticum, en al helemaal niemand wil het gebruiken.” In slechts twee regels maakt deze bizarre paradox duidelijk hoe verknipt de markt voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica is. Aan de hand van de biotech Paratek Pharmaceuticals diept Nature de uitdagingen in het veld verder uit.

Hoewel Paratek met succes een nieuw antibioticum ontwikkeld heeft, wil dat allerminst zeggen dat het bedrijf binnenloopt. Sterker nog: de overleving van het bedrijf was lange tijd onzeker. De redding komt uiteindelijk uit onverwachte hoek, van de Amerikaanse Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA). Wederom een succesvol voorbeeld van launching customership door de overheid, waar we vorige week ook over schreven.

Antibioticaresistentie is een tikkende tijdbom. Daarom is HollandBIO trots dat Nederland nog altijd biotech-parels zoals AGILeBiotics en Madam Therapeutics kent die werk maken van de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Nature laat zien dat ze daar best een handje hulp bij kunnen gebruiken. Overheid, leest u mee?