Alnylam kondigt landelijk akkoord Nederlandse zorgverzekeraars aan
Alnylam Pharmaceuticals heeft vandaag aangekondigd dat het een akkoord over zijn eerste RNAi medicijn Patisiran met de Nederlandse zorgverzekeraars heeft bereikt.
Dankzij het akkoord zullen behandelingen voor alle in aanmerking komende patiënten vergoed worden.
“Deze overeenkomst toont aan dat Nederland opkomt voor een levendig ecosysteem voor biowetenschappen en innovatieve gezondheidszorg, en het bevestigt onze toewijding tot sterke partnerschappen in dit land” zei Anant Murthy, algemeen directeur Nederland, Alnylam. “We hebben de mogelijkheden om een open en zorgvuldig dialoog met alle belanghebbenden, inclusief het Ministerie van Gezondheid, het Zorginstituut Nederland en het meest recentelijke met Nederlandse verzekeraars, zeer gewaardeerd. Het voeren van gezamenlijke onderhandelingen was essentieel om een snelle consensus te bereiken en een snelle toegang tot de nieuwe behandeling voor hATTR patiënten te verzekeren. We geloven dat dit essentieel was gegeven het progressieve en verzwakkende karakter van hATTR, en hopen dat het een betekenisvol verschil in de levens van patiënten zal maken.”
Patisiran is goedgekeurd door de Europese Commissie in augustus 2018 voor de behandeling van hATTR amyloïdose in volwassenen met fase 1 of fase 2 polyneuropathie. Gebaseerd op Nobelprijs winnende wetenschap is dit het eerste RNAi medicijn ooit dat door de Europese Unie is goedgekeurd. Patisiran is zodanig ontwikkeld dat het zich specifiek op Messenger-RNA richt en het uitschakelt. Zodoende stopt het de productie van een eiwit, genaamd transthyretine (TTR), in de lever. Door de schadelijke opeenhoping van het eiwit in het lichamelijk weefsel terug te dringen, kan Patisiran de progressie van de ziekte vertragen en potentieel stoppen.
Alnylam Pharmaceuticals kondigde vorig jaar haar beslissing aan om uit te breiden in Nederland, met de officiële opening van kantoren in Amsterdam in oktober 2018. Nederland kent verscheidene locaties voor Alnylam’s klinische proeven (in een latere fase), en is tevens een strategische locatie voor internationale technische operaties en een hub voor de Europese productieketen.
“Vele jaren waren er gelimiteerde of geen behandelingsmogelijkheden voor de groep patiënten die lijdt aan hATTR amyloïdose. RNAi, of gen-uitschakeling, is een nieuwe methode om deze zeldzame en dodelijke ziekte te bestrijden en daarmee is het akkoord geweldig nieuws”, zei Prof. Bouke Pier Cornelis Hazenberg, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Bron: Alnylam