← Al het nieuws

Adaptive pricing: van woorden naar daden

, ,

Mooi nieuws: adaptive pricing van geneesmiddelen, waarbij de hoogte van vergoeding aan de onzekerheid en grootte van het effect aangepast wordt, wint aan draagvlak. In een interview in het NRC noemt niemand minder dan Martin van der Graaff (secretaris WAR, ZIN) adaptive pricing een logische regeling. HollandBIO popelt dan ook om deze oplossing uit haar “Sneller, Beter-programma” samen met het Zorginstituut en andere stakeholders verder uit te werken.

Vergoedingsbeslissingen leiden steeds vaker tot verhitte discussies. Vooral bij weesgeneesmiddelen is het keer op keer raak. Juist door de kleine patiëntengroepen is het voor weesgeneesmiddelen doorgaans lastig om aan de door het Zorginstituut gevraagde bewijslast te voldoen. En zolang er onzekerheid bestaat over de grootte van het effect, is vergoeding en toegang voor nieuwe patiënten geen uitgemaakte zaak. Een vicieuze cirkel, die duidt op een systeem dat vastloopt.

Adaptive pricing heeft alles in zich om deze impasse te doorbreken. Vanwege de kleine populaties en het minimaal beslag dat zij leggen op de zorgkosten (0,24% voor alle weesgeneesmiddelen totaal[1]) ziet HollandBIO in weesgeneesmiddelen de ideale proeftuin. Laten we daarom de handen ineen slaan en werk maken van deze oplossing waarbij gezondheidswinst, betaalbaarheid en innovatie hand in hand gaat.

[1] Zorginstituut, ´Monitor Weesgeneesmiddelen 2017’, 21 december 2017