← Alle events

Recyclebaar plastic

Van derden

22/09/21


De samenleving staat voor een grote uitdaging op het gebied van duurzaamheid. De vraag naar energie en materialen zoals plastic, neemt toe, maar de CO2-uitstoot en hoeveelheid afval moeten omlaag. Hiervoor moeten we betere productieprocessen ontwikkelen. De sprekers in dit webinar belichten de uitdagingen en mogelijke oplossingen om meer duurzame soorten plastic te maken.

Sprekers

  • Welkom en introductie, Bert Weckhuysen, universiteits hoogleraar katalyse, energie en duurzaamheid Universiteit Utrecht – Plastics: zijn ze nu goed of slecht en wat is hun plaats in een duurzame samenleving?
  • Ben Feringa, hoogleraar organische chemie, Rijksuniversiteit Groningen – Plastics, slim en duurzaam

Abstract

Toekomstig gebruik van polymeer gebaseerde materialen vraagt om nieuwe benaderingen in het ontwerp en de bereiding van kunststoffen zoals slimme plastics, alternatieve groene grondstoffen en duurzame productieprocessen. In deze voordracht zullen enkele recente ontwikkelingen geïllustreerd worden aan de hand van intrinsiek recyclebare en zelfreparerende polymeren gebaseerd op supramoleculaire en dynamisch covalente chemie. Ook zal een biobased coating uit houtafval, op basis van een schoon fotochemisch proces, gepresenteerd worden alsmede vooruitzichten voor duurzaam plastic ontwerp.

  • Ina Vollmer, universitair docent anorganische chemie en katalyse Universiteit Utrecht – Over de koolstoftransitie: Molecular Plastic Recycling

Abstract

Plastics worden van aardolie gemaakt en zijn in principe een geconcentreerde en relatief zuivere vorm van koolstof die kan worden gebruikt als grondstof in plaats van worden gezien als afval. Hiermee kan veel waarde worden gecreëerd en CO2 worden bespaard. Hoe kunnen we dit het best doen?

  • Tom van Aken, CEO bij Avantium – De belofte van een nieuwe generatie bioplastic materialen

Abstract

Scale-up bedrijven als Avantium ontwikkelen revolutionaire technologieën voor plastics die volledig gemaakt worden van plantaardige suikers, met verbeterde eigenschappen. Ze bieden ook oplossingen voor plastic-afvalproblemen.  Met welke uitdagingen en tegenstromingen worden zij geconfronteerd bij het naar de markt brengen van dit soort innovaties?

  • Paneldiscussie onder leiding van Bert Weckhuysen

De voertaal van de bijeenkomst is Nederlands. Alleen Ina Vollmar zal in het Engels spreken.

Aanmelden

Deelname is gratis, maar aanmelding is gewenst via het aanmeldformulier. Wanneer u zich heeft aangemeld is er via Zoom gelegenheid voor vragen en discussie.