← Alle events

NEMO Kennislink live – controle over het leven

27/06/18


NEMO Kennislink Live over levende zakjes moleculen en cellen nabouwen in het lab.

Onze planeet zit tjokvol leven. Hoe verschillend al dat leven ook is, het lijkt extreem veel op elkaar. Van diepzeebacterie tot dolfijn en van bakkersgist tot Nobelprijswinnaar; in de kern bestaat alles wat leeft uit zakjes vol moleculen die samenwerken aan één taak: in leven blijven. Maar wat is leven precies? En kunnen we zelf een levende cel bouwen? Op woensdagavond 27 juni praten drie experts onder leiding van wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met het publiek over de vraag hoe we controle kunnen krijgen over het leven en of we het kunnen maken. Redacteur Esther Thole presenteert haar nieuwe boek Makers van Leven: hoe wetenschappers leven bouwen in het lab. Toegang is gratis.

Experts aan het woord

Tijdens NEMO Kennislink Live spreken we met experts die vanuit verschillende perspectieven nadenken over wat leven is en hoe we het kunnen maken. Wetenschappers Bert Meijer, Hub Zwart en NEMO Kennislink redacteur Esther Thole zijn woensdagavond 27 juni te gast.

Bert Meijer is hoogleraar Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven en directeur van het Research Centre for Functional Molecular Systems. Hij ontwerpt en maakt moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen die processen uit levende cellen nabootsen. Hij wil graag begrijpen hoe we van een hoopje moleculen tot een levend ‘iets’ kunnen komen.

Hub Zwart is hoogleraar Filosofie van de Natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van het Institute for Science in Society. Hij onderzoekt filosofische en maatschappelijke vragen rondom de natuurwetenschappen met speciale aandacht voor onderzoek naar het leven, zoals synthetische biologie, genetica en hersenonderzoek. Hij is ook een van de onderzoekers in het BaSyC programma, een grootschalig project gericht op het bouwen van een synthetische, levende cel.

Esther Thole is redacteur Functionele Moleculaire Systemen bij NEMO Kennislink en de schrijver van Makers van leven: Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over de rol van chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. En over alles wat lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.

 

Toegang voor NEMO Kennislink Live is gratis en aanmelden kan via www.nemokennislink.nl/live. Inloop tussen 19.30 – 20.00 uur. Het programma start om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur.

Kaart wordt geladen...