EU Urban Waste Water Treatment Directive: wat zijn de gevolgen voor de farmaceutische industrie?
Van derden15/05/25
Op donderdag 15 mei 2025 zal de Vereniging Farma & Recht (VFenR) haar najaarsbijeenkomst organiseren, ditmaal gericht op de herziene EU Urban Waste Water Treatment Directive (UWWTD) en de (verstrekkende) gevolgen van deze wetgeving voor de farmaceutische industrie. Meld je hier aan.
De UWWTD heeft tot doel heeft de waterkwaliteit te verbeteren, en stelt daarvoor minimumeisen voor de zuivering van stedelijk afvalwater waar alle lidstaten aan moeten voldoen. Een belangrijk aspect van de herziene UWWTD is de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid volgens het ‘polluter pays’-principe, waardoor, volgens de visie van de Europese Commissie, in de praktijk een zeer groot deel van de kosten voor het reinigen van het afvalwater bij de farmaceutische en cosmetische industrie terecht zullen komen. Op dit moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe deze kosten in de praktijk zullen worden doorberekend en verdeeld, en wat voor gevolgen dit precies zal hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland en Europa. Het is echter al wel duidelijk dat de impact groot zal zijn, en daarover gaan we tijdens deze middag graag met elkaar in gesprek.
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst zal zowel het wettelijk kader, het Nederlandse en Europese beleid en de visie van de industrie aan bod komen.
De Vereniging Farma & Recht is zeer verheugd om de volgende sprekers te mogen aankondigen, die elk vanuit hun eigen expertise en achtergrond dit onderwerp zullen uitlichten:
Dr. Bastiaan Venhuis is een Nederlandse expert op het gebied van duurzame gezondheidszorg en de milieu-impact van geneesmiddelen. Als senior beleidsadviseur bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport richt hij zich op groene aanbestedingen, groene farmacie en milieuwetgeving.
Luca Prosdocimo is Associate Director for Policy (Environment and Trade) at Medicines for Europe, the European association of the generic, biosimilar and value-added pharmaceutical industries. He leads the sector’s work on key environmental legislations, including the Urban Wastewater Treatment Directive, and coordinates its international trade engagement. Prior to this role, he spent over seven years representing Farmindustria, the Italian Association of Pharmaceutical Companies, before the EU institutions in Brussels. As an Italian citizen, Luca holds a Master’s degree in Law from the University of Padua.
Ida Mae de Waal is universitair docent bij de Universiteit Utrecht. Zij is gespecialiseerd in het Europees en nationaal milieurecht, met een bijzondere focus op de regelgeving omtrent de transitie naar een circulaire economie. In 2024 promoveerde zij cum laude op haar proefschrift ‘A Legal Framework for a Circular Economy in the European Union’.
Jean Hermans is voorzitter van BOGIN, en daarnaast is hij lid van het bestuur van Medicines for Europe. In deze rollen is hij nauw betrokken bij de UWWTD en de grote gevolgen die deze wetgeving zal hebben op de generieke industrie en de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland.
We zien uit naar een zeer interessante middag, waarbij voldoende ruimte zal zijn voor discussie en vragen aan de sprekers.
Programma:
14.00 – 14.15 uur
Ontvangst
15.15 – 17.30 uur
Inhoudelijk programma
17.30 uur
Afsluiting en borrel
Locatie:
Gebouw Rudolf Magnus
Vondellaan 94
Utrecht
Kosten:
Leden: gratis
Niet-leden: € 35,00