Challenge the Status Quo 2023
Hollandbio16/03/23
Alle verandering is moeilijk. Het is een waarheid als een koe, maar te vaak ook een excuus om iets niet eens te proberen. Als we de golf aan biotech doorbraken willen omzetten in betere gezondheid voor iedereen, dan moeten we wél echt aan de bak. Therapieontwikkeling duurt te lang, is te kostbaar en gaat nog te vaak mis. Het moet sneller, beter, en op maat. Verandering is wat HollandBIO betreft dan ook geen keuze, maar noodzaak.
Op 16 maart duiken we tijdens een hagelnieuw HollandBIO-event “Challenge the Status Quo” in de wereld van verandering en transities, toegespitst op geneesmiddelontwikkeling. We brengen kennis, visie, denken en doen samen tot een dag vol inspiratie, ideeën, optimisme en verbinding. Middels een inspirerende keynote en verschillende break-out sessies maak je kennis met zowel de ins en outs van systeemtransformaties als de hard en soft skills die nodig zijn om verandering daadwerkelijk teweeg te brengen.
Ligt geneesmiddelenontwikkeling jou na aan het hart? Ben je een dromer, een doener, visionair of van de details, radicaal of behoudend, jonge hond of éminence grise: wees welkom! Want één wet kunnen we vast verklappen: voor een transitie is iedereen onmisbaar.
Praktische informatie
- Datum: donderdag 16 maart 2023
- Tijd: 12:00 -19:00 (inclusief lichte lunch & borrel)
- Locatie: De Utrechtse Stadsvrijheid, Sophialaan 1, 3542 AR Utrecht
- Voertaal: Nederlands
- Dresscode: future-proof (laat je grijze pak lekker in de kast 😉)
Programma
De dagindeling met tijdschema voor het programma is als volgt:
- 12:00-13:00 uur: ontvangst met lichte lunch
- 13:00-13:45 uur: plenair programma
- 14:00-15:00 uur: eerste ronde break-outs
- 15:00-15:30 uur: pauze
- 15:30-16:30 uur: tweede ronde break-outs
- 16:45-17:30 uur: keynote
- 17:30-19:00 uur: borrel
Registratie & Afmelden
Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor het Challenge the Status Quo-event. Ben je onverhoopt verhinderd? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten.
Keynote
Dr. Wouter Boon
Universitair hoofddocent Innovatie & Levenswetenschappen, Universiteit Utrecht
De Nederlandse biotech-sector staat voor grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder de stijgende zorgvraag, businessmodellen die onder druk staan en het behouden van een sterk innovatie-ecosysteem. Deze uitdagingen leiden tot transities waar we middenin zitten – bijvoorbeeld richting gezondheid op maat, betere preventie en proefdiervrije therapieontwikkeling. Radicale innovaties zijn vaak aanjagers van dit soort transitie, al doen andere factoren er ook toe.
Hoe kunnen we deze transities het beste managen? En wie zijn de winnaars en de verliezers? Keynote Dr. Wouter Boon introduceert de belangrijkste concepten van transitiemanagement en illustreert aan de hand van cases hoe deze van toepassing zijn in de life sciences.
Break-out ronde 1
Vuistregels voor goede participatie
Merlijn van Hulst & Martine de Jong, BINT – De verbindingsdienst
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Echter is samen zo makkelijk nog niet. Verandering vergt goede participatie, waarbij belangen, waarden en perspectieven vaak op gespannen voet komen te staan. Hoe stel je kaders en houd je de regie over je eigen belangen, terwijl je ook ruimte biedt aan die van een ander? Hoe benut je (kritische) input en bouw je een waardevolle relatie voor toekomstige initiatieven? Ingmar van Meerkerk, Merlijn van Hulst en Martine de Jong schreven zestien vuistregels voor het vormgeven van participatieprocessen. Nieuwsgierig? Verken, leer en deel mee tijdens deze interactieve break-out sessie over de complexiteit van participatie in de praktijk.
De sluier van onwetendheid
Beatrijs Haverkamp, Wageningen Universiteit (onderzoeker filosofie) & Léon Stoker, Universiteit Utrecht (student)
Van zo veel mogelijk (gezondheids)winst tot het creëren van kennis: de waarden die centraal staan bij de ontwikkeling en inzet van nieuwe geneesmiddelen zijn voor iedereen anders. In deze sessie stellen we de waarde ‘rechtvaardigheid’ centraal. Hoe ziet een rechtvaardig geneesmiddelensysteem eruit? Stap uit je rol tijdens dit interactieve gedachtenexperiment en denk mee over de ideale toekomst van geneesmiddelontwikkeling, zonder te weten welke belanghebbende je vertegenwoordigt. Hoe gaan we om met conflicterende waarden en belangen?
De potentie van data bij geneesmiddelontwikkeling
Geraldine Vink, Universitair Medisch Centrum Utrecht & Nasreen Anjum-Malik, KWF Kankerbestrijding
In ons zorgsysteem zijn data cruciaal. Door data te verzamelen stellen we immers vast wat iemand heeft, en met welke behandeling hij of zij het beste geholpen is. Door gezondheidsdata beter te verzamelen en in te zetten, kunnen we ook sneller en beter geneesmiddelen ontwikkelen. Geraldine Vink (UMCU/IKNL; program manager PLCRC cohort) neemt ons mee in een gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden op dit vlak – en vraagt jullie om advies: welke stappen kunnen wij gezamenlijk zetten voor beterschap?
Artificial Intelligence (AI) meets biotech
Erwin Haas, Landscape AI & Ismail Ismail, TNO & Kees Albers, Euretos
Artificial Intelligence (AI) en de vele toepassingen ervan halen vaak het nieuws, zoals nu bijvoorbeeld ChatGPT overal de ronde doet. Maar wat kan AI bijdragen aan geneesmiddelenontwikkeling? Door de kracht van AI te gebruiken kunnen nieuwe geneesmiddelen sneller en beter van lab naar patiënt komen. AI-experts van Landscape AI, TNO en Euretos nemen je mee in de mogelijkheden die AI biedt om deze ontwikkeling aan te jagen. Eerst zullen zij hun ervaringen delen, en daarna gaan ze in gesprek met de zaal om al jullie vragen te beantwoorden.
Break-out ronde 2
Sneller, beter, slimmer
Benien Vingerhoed, Marlous Kooijman & Paul Korte, Centre for Future Affordable Sustainable Therapy Development (FAST)
Therapieontwikkeling, van idee tot gebruik, is een complexe race met verschillende hordes die je enkel met een lange adem kunt overwinnen. Slechts een enkeling redt de eindstreep en bereikt de patiënt met een therapie die van meerwaarde en betaalbaar is. Anderen stranden, soms al vroeg in de race, doordat het parcours voor hen onoverzichtelijk is, ze hordes onderschatten of worden gediskwalificeerd door de scheidsrechter. In deze sessie nemen we gezamenlijk de hordeloop-estafette race van therapieontwikkeling onder de loep met als doel te kijken naar hoe we het parcours kunnen verbeteren, onnodige hordes kunnen wegnemen of verlagen en diskwalificaties kunnen voorkomen.
Proefdiervrije innovatie – faciliteren van cocreatie tussen industrie en academie
Martijn Nolte & Bas de Waard, ZonMw & Debby Wijers & Saskia Aan, Stichting Proefdiervij
Financiers ZonMw en Proefdiervrij zijn ervan overtuigd dat therapieontwikkeling beter, sneller en goedkoper kan door proefdiervrije innovaties te ontwikkelen en toe te passen. Welke rol kun jij daarbij spelen? We gaan in deze sessie samen op zoek naar de kansen en uitdagingen van publiek-private samenwerkingen om veranderingen teweeg te brengen die beter zijn voor mens en dier.
De patiënt centraal bij therapieontwikkeling
Jacquelien Noordhoek, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) & Sevgi Fruytier, ReumaNederland
De ontwikkeling van behandelingen wordt vaak gedreven door vondsten uit de wetenschap of nieuwe technologische mogelijkheden. Hoe nemen we de behoeften van de patiënt mee in dit proces? Hoe brengen we wetenschappelijke kennis samen met de kennis van patiënten over het leven met een aandoening? Moet de patiënt aan tafel zitten? En wie is dan ‘de patiënt’? Om te onderzoeken hoe geneesmiddelenontwikkeling ook gedreven kan worden door de inbreng van patiënten, gaan we met elkaar in Lagerhuisdebat. Sevgi Fruytier (ReumaNederland) en (Jacquelien Noordhoek van NCFS) een inleiding over effectieve en duurzame participatie van de patiënt in geneesmiddelenontwikkeling, waarna het aan de zaal is om met elkaar in debat te gaan. Wie weet de anderen het best te overtuigen?
How to captivate your audience
Martijn Wapenaar, Goldy Coaching
Loopt jouw brein ook over van briljante ideeën die de wereld kunnen verbeteren, maar weet je niet goed hoe je die moet pitchen aan je team, baas of investeerders? In deze 1-uur durende workshop presenteert Martijn Wapenaar een 8-stappenplan voor het maken van een ijzersterke presentatie die niemand meer vergeet. Martijn is een ervaren TEDx-organisator en sprekerscoach die zijn skills ontwikkelde tijdens zijn werk bij Johnson & Johnson sinds 2013. Vanuit zijn bedrijf Goldy Coaching organiseert hij gepersonaliseerde sprekerstrainingen voor professionals, live of virtueel.